Blinken: Kiina voi pyrkiä valloittamaan Taiwanin nopeammin kuin on kuviteltu

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan Kiinan ulkopolitiikka on muuttunut presidentti Xi Jinpingin johdolla aggressiivisemmaksi.

Kiinan presidentti Xi Jinping piti puheen sunnuntaina Pekingissä.

18.10. 18:15

Kiinan ”aikaikkuna” Taiwanin valloittamiseksi voi olla paljon lyhyempi kuin aiemmin on arvioitu, varoittaa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken uutistoimisto AFP:n ja brittilehti The Guardianin mukaan.

”Olemme nähneet viime vuosina hyvin erilaisen Kiinan nousevan Xi Jinpingin johtamana”, Blinken sanoi Stanfordin yliopistolla Kaliforniassa, jossa hän oli vierailulla Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa.

Blinkenin mukaan Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteerin, presidentti Xi Jinpingin politiikka on kotimaassa muuttunut ankarammaksi ja ulkomailla aggressiivisemmaksi.

Blinken varoitti myös mahdollisen valtauksen vaikutuksista maailmantalouteen.

Blinken syytti Xitä ”valtavien jännitteiden luomisesta” maan muutettua lähestymistapaansa Taiwanin itsehallintoon.

Kiinan kanta on pitkään ollut se, että se pyrkii liittämään saarivaltion itseensä ”rauhanomaisesti” mutta varaa itselleen oikeuden käyttää tarvittaessa myös voimaa.

Xi on myös sanonut, ettei tavoitetta yhdistymisestä voi siirtää loputtomasti sukupolvelta toiselle. Sunnuntaisessa puheessaan Xi toisti samanlaisia teemoja ja sanoi, että ”historian pyörät pyörivät kohti Kiinan yhdistymistä”, AFP kertoo.

Blinkenin mukaan Kiina on päättänyt, ettei nykytilannetta voi enää hyväksyä ja että se olisi päättänyt ”pyrkiä [Kiinan ja Taiwanin] yhdistymiseen huomattavasti nopeammin”.

Blinken ei kertonut, mistä tieto nopeammasta yhdistymisestä on peräisin eikä antanut aika-arviota mahdolliselle yhdistymisen yritykselle.

Vaikka Kiina on tehnyt selväksi, että se aikoo valloittaa Taiwanin, vaihtelevat arviot tällaisen skenaarion aikataulusta.

Yhdysvaltain ja Taiwanin korkea-arvoiset sotilas­asiantuntijat ovat varoittaneet, että Kiinalla voisi olla tähän sotilaalliset valmiudet jo muutaman vuoden sisällä, kun taas analyytikoiden mukaan Xin tavoite voisi olla vallata Taiwan vuoteen 2049 mennessä, jolloin Kiinan kansantasavallalla on perustamisensa satavuotisjuhlavuosi, kertoo The Guardian.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut, että Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania, jos Kiina hyökkäisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut