Uusi ministeri perui lähes kaikki briteille luvatut veron­alennukset – lisää vaikeita päätöksiä tulossa

Britannian uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui maanantaina lisää edeltäjänsä lupauksia. Pääministeri Liz Trussin asemaa u-käännös ei välttämättä kohenna. Konservatiivipuolueen rivikansanedustajat juonivat Trussin päänmenoksi.

Britannian valtiovarainministeri Jeremy Hunt Downing Streetillä Lontoossa maanantaina.

17.10. 20:35

Lontoo

Britannian vasta perjantaina aloittanut uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt teki maanantaina silppua edeltäjänsä syyskuisista talous­suunnitelmista.

Romukoppaan lensivät lähes kaikki luvatut veronalennukset, kuten perusveroasteen laskeminen 20 prosentista 19 prosenttiin. Hallitus perui jo aiemmin isotuloisten veronalennukset sekä yritysveroalen.

”Maamme tärkein tavoite on nyt vakaus. Talouskasvu edellyttää luottamusta ja vakautta”, Hunt sanoi.

Hunt perui maanantaina myös hallituksen lupauksen tukea Britannian asukkaita energialaskujen kanssa kahden vuoden ajan. Nyt energiatuki loppuukin jo ensi vuoden huhtikuussa.

Sen jälkeen tukea suunnataan todennäköisesti vain sitä eniten tarvitseville. Yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin.

Hunt esitteli uutta talouslinjaa Britannian parlamentissa maanantai-iltana Suomen aikaa. Hän kertoi, että hallituksen talouspäätösten tueksi nimitetään uusi riippumaton asiantuntijaryhmä. Lähiviikkojen aikana on tulossa kuulemma vielä lisää vaikeita talouspäätöksiä.

”Mikään ei ole poissa laskuista”, Hunt sanoi.

Hallituksen uuden minibudjetin on määrä säästää yhteensä noin 37 miljardia puntaa eli noin 43 miljardia euroa vuodessa.

Työväenpuolueen talousasioista vastaava Rachel Reeves ei ollut kuitenkaan vakuuttunut.

Hänen mukaansa Britannian talousongelmissa on kyse konservatiivihallituksen itse aiheuttamasta kriisistä. Laskun maksavat tavalliset ihmiset.

”Tuhopolttaja on tuhopolttaja, vaikka hän kuinka palaisi palavaan taloon vesiämpärin kanssa”, Reeves kovisteli alahuoneessa konservatiivihallituksen taloudenpitoa.

Huntin edeltäjäänsä paljon tiukempi talouslinja rauhoitteli kuitenkin markkinoita jo maanantaiaamuna ennen valtiovarainministerin ensimmäistä lausuntoa. Britannian valtion velkarahan hinta laski, ja punta vahvistui dollariin verrattuna.

Vakauttaako Huntin linja markkinoiden lisäksi myös pääministeri Liz Trussin aseman, se jää sen sijaan nähtäväksi.

Osa Trussin omista eli konservatiivipuolueen kansanedustajista juonii kulisseissa pääministerin päänmenoksi. BBC:n maanantaiaamuisten tietojen mukaan ainakin kolme konservatiivikansanedustajaa on jo vaatinut johtajan vaihtamista.

Truss ei tullut maanantaina alahuoneeseen vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin. Häntä sijaistanut konservatiivihallituksen Penny Mordaunt sanoi, että pääministerillä oli muuta kiireellistä tehtävää. Ilmoitus herätti parlamentaarikkojen keskuudessa hilpeyttä ja pilkkahuutoja.

Oppositiojohtaja Keir Starmer kyseli, että missä on pääministeri ja vastasi itse: ”piilottelee ja pelkää omaa varjoaan”.

Pääministeri Truss ilmestyi kuitenkin alahuoneeseen myöhemmin, kun valtiovarainministeri Huntin aloitti oman lausuntonsa.

Truss aloitti pääministerinä 6. päivänä syyskuuta, mutta aloitus on ollut totaalinen mahalasku.

Trussin ensimmäisen valtiovarainministerin eli Kwasi Kwartengin syyskuun 23. päivänä julkistama niin sanottu minibudjetti suututti äänestäjät ja säikytti sijoittajat.

Velkarahalla rahoitettaviksi aiotut jättiveronalennukset pelästyttivät markkinat. Valtion velkakirjojen arvo laski, ja Englannin keskuspankin piti rientää apuun pelastamaan eläkeyhtiöitä.

Samalla konservatiivipuolueen kannatus romahti. Se taas säikäytti konservatiivipuolueen kansanedustajat: seuraavissa parlamenttivaaleissa on edessä lähes varma tappio.

Perjantaina Truss antoi Kwartengille potkut. Valtiovarain­ministerin vaihdon toivottiin rauhoittavan markkinoita. Keskuspankki oli ilmoittanut jo etukäteen lopettavansa velkakirjojen imuroinnin perjantaina.

Nyt Hunt yrittää pelastaa, mitä pelastettavissa on.

Trussin asema pääministerinä on kuitenkin erittäin hauras. Moni konservatiivipuolueen jäsen katuu jo sitä, että puolueen johtoon valittiin loppukesän johtajakisan jälkeen Truss eikä paljon tiukempaa talouslinjaa ajanut entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Trussin vaihtaminen lennosta ei olisi kuitenkaan helppoa.

Konservatiivien jo säpäleinä oleva uskottavuus ei kestäisi jälleen uutta yli kuukauden mittaista johtajakisaa. Puolueen sääntöjen mukaan uuden konservatiivijohtajan valitsevat rivijäsenet konservatiivikansanedustajien suorittaman esikarsinnan jälkeen.

Puolueen säännöt sanelevat myös, että johtajaa ei saisi haastaa, ennen kuin hän on ollut vuoden asemassaan. Tosin sääntöjä voi muuttaa, jos tarpeeksi moni konservatiivikansanedustaja niin haluaa.

Brittimedian mukaan lähes ainoa mahdollisuus nopeaan johtajavaihtoon on se, että konservatiivikansanedustajat pääsisivät yksimielisyyteen Trussin seuraajasta. Tämä taas epätodennäköistä, sillä heitä on 357.

Ennenaikaiset parlamenttivaalitkaan eivät konservatiiveja miellytä, sillä niissä voiton nappaisi lähes varmasti työväenpuolue. Silloin uusi pääministeri olisikin labourin johtaja Keir Starmer.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut