Venäjä etenee Bahmutissa, joka on Zelenskyin mukaan Ukrainan suurin huolen­aihe

Noin 70 000 asukkaan kaupunki on lähes tyhjentynyt.

80-vuotias Luba reagoi lauantaina kranaattihyökkäykseen hautaamalla kasvot käsiinsä Bahmutissa lauantaina.

16.10. 20:39

Ukrainan sodassa Venäjä on puolustuskannalla melkein kaikkialla, mutta yhdellä rintamalla aloite on yhä Venäjällä. Venäjä etenee kiivaissa taisteluissa Bahmutin kaupungin lähellä Itä-Ukrainassa, vaikkakin hitaasti ja kovalla hinnalla, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina, että Donetskin alueella sijaitseva Bahmut on nyt Ukrainan suurin huolenaihe.

”Hyvin vaikea tilanne jatkuu Donetskin ja Luhanskin alueilla”, Zelenskyi sanoi päivittäisessä katsauksessaan.

”Tilanne on vaikein Bahmutin alueella, kuten viime päivinä on ollut. Olemme yhä pitäneet asemamme.”

Loppuviikosta Venäjä väitti vallanneensa joitain kyliä Bahmutin lähellä, mutta enimmäkseen Ukraina ilmeisesti kykeni torjumaan hyökkäykset.

Uutistoimisto AFP haastatteli Bahmutin rintamalta tullutta ukrainalaissotilasta.

”En ole päiväkausiin nukkunut, syönyt enkä juonut muuta kuin kahvia”, sanoi noin 50-vuotias nimellä Poliak esiintynyt sotilas.

”Menetimme 13 sotilaan ryhmästämme kaksi sotilasta, ja viisi evakuoitiin”, sanoi sirpaleesta lievästi haavoittunut Poliak.

Oleksandra, 67, hoivasi keuhkosyöpää sairastavaa aviomiestään Mykolaa, 66, Bahmutissa tiistaina. Vieressä on kattila, joka kerää sadevettä katolta, johon kranaatti on tehnyt reiän.

Vaikka Ukraina pitää tilannetta vakavana ja taistelee tosissaan asemistaan, ei ole mitenkään selvää, että Venäjälle olisi Bahmutin valtauksesta suuresti hyötyä.

Venäjä aloitti hyökkäyksen Bahmutiin jo alkukesästä, kun aloite oli tukevasti sen puolella. Kesällä Venäjä olisi voinut jatkaa etenemistä Bahmutista Kramatorskiin ja Slovjanskiin. Nyt tilanne on toinen, kun Kramatorsk ja Slovjansk eivät enää ole Venäjän tykistön kantaman päässä.

Noin 70 000 asukkaan Bahmut on lähes kokonaan tyhjentynyt ihmisistä. BBC:n lauantaina julkaiseman reportaasin mukaan jäljellä on lähinnä vanhuksia. Sähköä ja juoksevaa vettä ei ole.

Mies ylitti jokea kaksi vesipulloa käsissään Bahmutissa tiistaina.

Venäjä tulittaa kaupunkia raskaasti päivittäin.

”Kun vetäydyimme Lysitšanskista, olimme käyttäneet vihollisen voimat loppuun”, sanoi eversti Serhiy Tšerevatyi BBC:lle.

Hän arvioi, että sama voi käydä Bahmutissa.

Bahmutin nimi oli aiemmin Artemivsk. Vuonna 2016 Ukrainassa tuli voimaan laki, joka määräsi muuttamaan Neuvostoliiton aikaiset nimet ukrainalaisiin. Artemivsk viittasi toveri Artjomiin eli bolševikkivaikuttaja Fjodor Sergejeviin, joka on haudattu Kremlin muuriin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut