Pelastavatko ministerin potkut Britannian Liz Trussin ahdingosta? Tutkija: pääministeri vaihtuu luultavasti jo ennen vaaleja

Konservatiivipuolueen kannatus on ollut erittäin alhainen työväenpuolueeseen verrattuna.

Pääministeri Liz Truss piti tiedotustilaisuuden perjantaina 14. lokakuuta. Hän kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin siitä, millainen hänen uskottavuutensa on valtiovarainministerin erottamisen jälkeen, vaikka tämä oli toteuttanut pääministerin ajamaa politiikkaa.

15.10. 19:57

STT, Helsinki/Lontoo

Britannian pääministeri Liz Truss on ollut vallassa vasta vähän yli kuukauden, mutta hänen hallituksensa valta horjuu jo nyt. Helsingin yliopiston akatemiatutkijan Timo Miettisen mukaan ei olisi yllätys, jos maan konservatiivipuolueen johtaja vaihtuisi pian jo taas uudelleen.

”Trussin pääministerikauden alku on ollut suoraan sanottuna katastrofaalinen”, Miettinen sanoo.

Ongelmat ovat kehittyneet syyskuussa paljastetun budjetin ympärille. Siinä aliarvioitiin Miettisen mukaan Britannian julkisen talouden kestävyys sekä markkinoiden reaktio.

”Inflaatio on Britanniassa keskeinen ongelma. Trussin ideologisesti värittynyt pyrkimys lähteä alentamaan veroja tässä tilanteessa oli markkinoiden näkökulmasta virhe.”

Budjetissa ehdotettiin esimerkiksi veronalennuksia rikkaille. Valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng sai potkut tehtävistään, ja hänen tilalleen tuli toinen konservatiivipoliitikko, Jeremy Hunt. Maan inflaatio oli elokuussa 8,6 prosenttia.

Luottamus pääministeriin on murenemassa

Trussin hallituksen epäonnistumiset eivät ole Miettisen mukaan ainakaan parantaneet uuden pääministerin asemaa konservatiivipuolueen sisällä.

”Valtiovarainministeri Kwartengin erottamista voi pitää myönnytyksenä ja luottamuksen hakemisena. Puolueen sisältä kuuluu nyt kuitenkin paljon puheenvuoroja, että luottamus Trussiin on murentumassa”, Miettinen sanoo.

Erotettu valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng poistui pääministerin virka-asunnolta Downing Streetiltä perjantaina.

Esimerkiksi erotettu valtiovarainministeri Kwarteng uskoo sanomalehti Timesin lähteiden mukaan, että Truss kestää pääministerinä enää muutaman viikon.

Konservatiivipuolueen murheet tuskin kuitenkaan ratkeavat vaihtamalla pääministeriä uudestaan, arvioi Miettinen. Puolue on jakaantunut esimerkiksi talouspolitiikassa ja suhtautumisessa Euroopan unioniin.

”Trussin edeltäjät, kuten Boris Johnson ja Theresa May, kaatuivat juuri tähän jakoon. Puolueella ei ole selkeää poliittista linjaa, ja kaikki johtajat vetävät sitä eri suuntiin. Tämä on se isoin ongelma.”

Uudet vaalit voisivat olla katastrofaaliset konservatiiveille

Britannian seuraavat parlamenttivaalit on järjestettävä viimeistään tammikuussa 2025. Trussin hallituksella voisi siis olla edessä yli kahden vuoden mittainen valtakausi.

Maan poliittiseen kulttuuriin kuuluu kuitenkin Miettisen mukaan se, että uusi pääministeri hakee kansalta hyväksynnän ja mandaatin uusien vaalien kautta.

Esimerkiksi edelliset konservatiivipuolueen johtajat May ja Johnson järjestivät ennenaikaiset vaalit pian sen jälkeen, kun he olivat nousseet maan johtoon.

Uudet vaalit eivät olisi kuitenkaan välttämättä nyt suotuisat konservatiiveille. Viimeisimpien YouGovin tekemien mielipidemittausten mukaan vain 23 prosenttia kansasta äänestäisi nyt konservatiiveja, kun taas työväenpuoluetta äänestäisi 51 prosenttia.

”Puolueen kannatus oli huono jo ennen kuin Truss valittiin johtoon. Hänestä toivottiin ehkä piristysruisketta, mutta kävikin päinvastoin”, Miettinen arvioi.

Nykyisillä kannatuslukemilla konservatiivipuolue tuskin haluaa lähteä uusiin vaaleihin Miettisen mukaan.

”Maassa vaihtuu todennäköisemmin pääministeri ennen kuin uusia vaaleja ehditään pitämään.”

Britannian uusi valtiovarainministeri varoitti veronkorotuksista

Britanniassa on edessä veronkorotuksia ja vaikeita päätöksiä, varoitti uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt lauantaiaamuna Sky Newsin haastattelussa.

”Veroleikkaukset eivät toteudu toivomallamme vauhdilla, ja jotkin verot nousevat”, Hunt sanoi.

Hunt arvioi kuitenkin, ettei tiedossa ole samanlaista tiukkaa talouskuria kuin vuonna 2010.

”Mutta meidän on tehtävä vaikeita päätöksiä sekä menojen että verojen suhteen.”

Hunt nimitettiin valtiovarainministeriksi perjantaina sen jälkeen, kun Kwasi Kwarteng oli erotettu pestistä vain reilun kuukauden jälkeen.

Uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt on antanut useille medioille haastatteluita viime päivinä. Kuvassa hän on yleisradioyhtiö BBC:n tentattavana sunnuntaina 15. lokakuuta.

Huntin mukaan pääministeri Liz Trussin ja potkut saaneen Kwartengin viime kuun minibudjetissa tehtiin virheitä.

”Pääministeri on tunnustanut sen, siksi minä olen täällä”, Hunt sanoi Sky Newsillä.

Uusi valtiovarainministeri nimesi taloussuunnitelman virheiksi muun muassa aiotun suurituloisten veronalennuksen, kun samaan aikaan esimerkiksi leikkauksia ei ollut suljettu pois.

Pääministeri Truss ilmoitti perjantaina peruvansa minibudjetissa esittämänsä yritysverotuksen kevennykset.

Lyhyessä tiedotustilaisuudessa Truss kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin siitä, millainen hänen uskottavuutensa on valtiovarainministerin erottamisen jälkeen, vaikka tämä oli toteuttanut pääministerin ajamaa politiikkaa.

Hunt aikoo esittää uuden talouspoliittisen selvityksen 31. lokakuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut