Satelliittikuvat: Venäjä on tuonut raskaimpia pommi­koneitaan lähelle Suomen rajaa

Norjalaismedian julkaisemat satelliittikuvat näyttävät, miten Venäjä on siirtänyt suuren määrän strategisia pommittajiaan lentotukikohtaan Kuolan niemimaalle. Suomen puolustusvoimista koneiden siirtoa ei kommentoida.

Lokakuun 7. päivänä otetussa satelliittikuvassa Olenjan lentotukikohdan Tu-160-pommittajat on merkitty punaisella ja ja Tu-95-koneet keltaisella.

12.10. 21:07

Venäjä on vastikään sijoittanut useita strategisia pitkän matkan pommittajia Kuolan niemimaalla sijaitsevaan lentotukikohtaan, kertovat norjalaismediat.

Venäläisten lisääntyneestä aktiviteetista Kuolan niemimaalla raportoi ensimmäisenä verkkojulkaisu Faktisk.

Sivuston julkaisemissa tuoreissa satelliittikuvissa näkyy 11 venäläistä strategista pommittajaa Kuolan niemimaalla sijaitsevassa lentotukikohdassa.

Norjalaismedian mukaan Olenjan lentotukikohdassa on havaittu kaikkiaan seitsemän Tu-160-mallin ja neljä Tu-95-mallin pommittajaa.

Näistä yliäänipommikone Tu-160:ta on pidetty maailman raskaimpana sotilaskoneena. Ydinaseitakin kuljettamaan kykenevä kone on suunniteltu kylmän sodan aikana sodankäyntiin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja vastaan.

Olenjan lentotukikohta sijaitsee Kuolan niemimaalla noin sadan kilometrin päässä Suomen rajasta. Kuolan niemimaa on Venäjälle strategisesti tärkeä ja alueella on yleisesti paljon sotilastoimintaa.

Satelliittikuviin perustuvien norjalaisarvioiden mukaan strategisten pommittajien määrä Olanjen lentotukikohdassa alkoi kasvaa elokuun lopulla. Norjalaisten mukaan näiden koneiden laivueen asemapaikka on ollut normaalisti Engelsin lentotukikohdassa, joka sijaitsee Moskovasta yli 700 kilometriä kaakkoon.

Tuoreet satelliittikuvat venäläispommittajista ovat herättäneet norjalaismediassa huomiota ja hämmennystä. Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram on muistuttanut, että ei ole tavatonta, että Venäjä siirtelee koneitaan.

”Seuraamme tilannetta tarkkaan. Ilmapiiri on muutenkin kireä”, norjalaisministeri sanoi keskiviikkona muun muassa maan yleisradioyhtiön haastattelussa.

Suomen puolustusvoimista asiaa ei haluttu keskiviikkona kommentoida.

Median haastattelemat norjalaiset asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Venäjä olisi nyt pysyvämmin sijoittanut raskaiden pommittajien laivuetta pohjoiseen. Faktisk-sivuston haastattelemien asiantuntijoiden mukaan koneiden siirrossa voi myös olla kyse normaalista sotaharjoituksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut