Ministeri Kaikkonen tapaa kahdenvälisesti Unkaria ja Turkkia Naton puolustusministerien kokouksessa –  toivoo Suomen olevan jo pian Naton jäsen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Ukrainan sodan eskalaatiossa ollaan vakavimmassa tilanteessa sitten helmikuun.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) on määrä osallistua Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

12.10. 13:31

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) luonnehti Suomen ja Ruotsin osallistumista Naton puolustusministerien kokoukseen historialliseksi. Maat pääsevät osallistumaan lähes koko kokoukseen tarkkailijajäseninä tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Kaikkonen toivoi Suomen olevan jo pian Naton jäsen.

Kaikkosella on luvassa kokouksen aikana kahdenväliset tapaamiset muun muassa Unkarin ja Turkin kanssa. Kyseessä ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

Kaikkonen arvioi myös, että sodan loppuminen Ukrainassa vie aikaa.

”Sota jatkuu ja merkkejä rauhoittumisesta ei ole. Melkein voisi sanoa, että pikemmin päinvastoin.”

Kaikkosen ohjelmaan kaksipäiväisessä kokouksessa kuuluvat muun muassa arktisten maiden tapaaminen, Ukrainan tukemiseen keskittyneen kontaktiryhmän eli Rammstein-ryhmän kokous sekä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen kokous.

Stoltenberg: Vakavin tilanne sitten helmikuun

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti sotatilannetta Ukrainassa niin, että tilanne on eskalaation kannalta vakavin sitten helmikuun. Hän viittasi Venäjän ydinaseretoriikkaan sekä useisiin viime aikojen konkreettisiin tapahtumiin.

”Venäjä mobilisoi kymmeniä tuhansia uusia miehiä. He yrittävät laittomasta annektoida uutta maata Ukrainalta. Olemme nähneet iskuja Ukrainan kaupunkeja vastaan.”

Stoltenberg toisti jo eilen sanomansa viestin siitä, että Ukrainaa täytyy tukea niin kauan kuin on tarve. Hän kertoi ykkösprioriteetin olevan toimivan ilmapuolustuksen lisääminen Ukrainalle ja kertoi toivottavansa tervetulleeksi Saksan ja Yhdysvaltojen lupaukset toimittaa ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainalle. Kyse on Saksan ja Yhdysvaltojen vastauksesta Venäjän viimeaikaisiin iskuihin siviilikohteisiin Ukrainassa.

Stoltenberg myös toisti Venäjän tietävän, että ydinaseita käyttämällä ei voi voittaa. Hän myös totesi, ettei Venäjän ole havaittu valmistautuvan ydinaseiden käyttämiseen, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Stoltenberg myös totesi median kysyessä, että Valko-Venäjän pitäisi lopettaa Venäjän sotaponnistusten tukeminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut