Yhdysvallat ja EU sopivat uudesta data-asetuksesta

Aiemmat dataa koskevat sopimukset ovat kaatuneet eurooppalaisessa oikeudessa. Kansalaisjärjestöjen mukaan uusikaan asetus ei näytä suojelevan riittävästi ihmisten oikeuksia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti uuden datanvaihtoa koskevan asetuksen perjantaina. Kuvassa presidentti vierailee Marylandin Hagerstownissa perjantaina.

8.10. 9:29

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti perjantaina datan vaihtoa koskevan asetuksen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Asetus koskee Yhdysvaltojen ja EU:n välistä datansiirtoa ja sen toivotaan ratkaisevan nykyinen epävarmuuden tila, joka on peräisin Euroopan unionin tuomioistuimen vuonna 2020 antamasta päätöksestä.

Tuolloin tuomioistuin esti Privacy Shield -nimellä tunnetun datanvaihtoehdotuksen voimaantulon. Syynä olivat huolet huolet siitä, että Yhdysvaltain tiedusteluelimet olisivat voineet kerätä ihmisten dataa liian vapaasti.

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on ”melko varma”, että tämä uusikin ehdotus datansiirtojärjestelmästä tulee menemään tuomioistuimen käsiteltäväksi. Hän on kuitenkin luottavainen, että se vastaa tuomarien aiemmin esittämiin huoliin.

Kansalaisjärjestö Access Now ja kuluttajaoikeusryhmä The European Consumer Organisation ovat kuitenkin huolissaan uudesta ehdotuksesta. Niiden mukaan siinä ei ole otettu riittävästi huomioon ihmisten oikeuksien suojelua.

Aktivisti Max Schrems, jonka kaksi aiempaa valitusta estivät aiempien ehdotusten voimaantulon, aikoi analysoida uutta ehdotusta tarkasti.

”Ensisilmäyksellä vaikuttaa, ettei ydinasioita ole ratkaistu ja se tulee ennen pitkää olemaan [Euroopan unionin tuomioistuimen] käsittelyssä.”

Bidenin allekirjoittaman asetuksen mukaan uudessa järjestelmässä tulisi olemaan kaksivaiheinen oikaisujärjestelmä.

Ensimmäisessä vaiheessa valitukset vietäisiin tiedusteluviranomaisia valvovalle taholle ja toisessa puolestaan riippumattomien tuomarien eteen. Tuomarien ratkaisut olisivat sitovia ja tiedusteluviranomaisten tulisi noudattaa niitä.

Seuraavaksi prosessissa käydään Reyndersin mukaan noin puoli vuotta kestävä monimutkainen hyväksyntäkierros.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut