Venäjä saattaa yhä pumpata Nord Streamiin kaasua, arvioi tutkija – tämä Itämeren kaasuputki­vuodoista tiedetään nyt

Kaikki viittaa nyt siihen, että Venäjä on syyllinen Nord Stream -kaasuputkien vuotoihin, sanoo Aleksanteri-instituutin professori. Tällöin motiivina olisi pelon herättäminen. Kaasumarkkina-asiantuntijan mukaan vielä on liian aikaista sanoa, voidaanko vaurioituneita kaasuputkia korjata.

Itämeren kaasuvuotojen ilmastovaikutukset ovat merkittäviä. Vielä ei tarkkaan tiedetä, kuinka iso vaikutus on. Kaasun sisältämä metaani on lähes 30 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Tämä on yksi neljästä havaitusta vuodosta. Se kuvattiin 30. syyskuuta.

4.10.2022 20:19

Viikonloppuna Ruotsin merialueella tapahtuneen Nord Stream 2 -kaasuputken yhden vuotokohdan uuden laajentumisen taustalla saattaa olla se, että Venäjä ei ole sulkenut putkea toisesta päästä tai on laskenut sinne lisää kaasua.

”Venäjä ei halua, että kaasuvuotojen aiheuttama pelotevaikutus on kertaefekti. Se haluaa pitää kiristysruuvin päällä, pelata aikaa ja näyttää, että Eurooppa ei pysty katkaisemaan kaasuvirtaa”, sanoo Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut