Toinen Nord Stream -vuodoista laajentunut Ruotsissa

Ruotsin rannikkovartioston mukaan Nord Stream 1 -putken vuoto ei enää näy Itämeren pinnalla. Sen sijaan Nord Stream 2 -putken pienemmän vuodon halkaisija oli kasvanut noin 30 metriin sunnuntaista.

3.10. 17:03

Toinen Ruotsin talousalueella olevista Nord Stream -kaasuputkien vuotokohdista on laajentunut, Ruotsin rannikkovartiosto kertoo maanantaina.

Rannikkovartiosto kertoo tehneensä valvontaa vuotoalueilla maanantaiaamuna. Vuotokohdista suurempi, joka on Nord Stream 1 -putkessa, ei enää näkynyt Itämeren pinnalla. Sen sijaan pienemmän, Nord Stream 2 -putkessa olevan vuodon halkaisija oli kasvanut noin 30 metriin sunnuntaisesta tilanteesta.

Yhteistyössä kaasuputkia operoivan Nord Stream -yhtiön kanssa tehdyn arvion perusteella vuotojen oli arvioitu mahdollisesti päättyvän sunnuntaina.

Ruotsin rannikkovartiostolla ei tällä hetkellä ole käsitystä, miksi vuodot ovat pienentyneet nopeammin Tanskan alueella. Nord Stream -putkissa on yhteensä neljä vuotokohtaa, joista kaksi sijaitsee Ruotsin talousalueella ja toiset kaksi Tanskan talousalueella.

Tanskan energiavirasto kertoi viikonloppuna, että kaasuvuodot Nord Stream 1 ja 2 -putkissa vaikuttivat päättyneen.

Ruotsin merenkulkulaitos on ohjeistanut veneilijöitä välttämään vuotoalueella liikkumista. Rannikkovartiosto päivystää alueella vuorokauden ympäri.

Nord Stream -kaasuputkien korjaaminen tulee olemaan hyvin vaikea projekti, arvioi Energiateollisuus STT:n mukaan.

Kaasuputkien korjaamisessa on tärkeää selvittää, onko niiden sisälle joutunut merivettä, kertoo Energiateollisuuden energia­markkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors STT:lle. Vedellä täyttynyt putki täytyy puhdistaa ja tyhjentää mahdollisista vierasesineistä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) ja Ruotsin syyttäjänvirasto tutkivat Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunutta epäiltyä sabotaasia. Tutkinnan rikosnimikkeenä on tällä hetkellä törkeä sabotaasi.

Viranomaisten mukaan vieraan vallan osallisuutta tapahtumiin ei voida myöskään poissulkea.

Kaasuputkien epäillään vaurioituneen viime maanantaina 26. syyskuuta. Ruotsi ja Tanska julkaisivat perjantaina raportin, jonka mukaan vuodot aiheutuivat vedenalaisista räjähdyksistä, joiden tuhovoima vastasi satoja kiloja räjähteitä.

Uppsalan yliopiston seismologi arvioi jo alkuviikosta, että järistykset olivat hyvin todennäköisesti räjähdyksiä eivätkä esimerkiksi maanjäristyksiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut