Ian-myrsky pimensi Floridan, 2,6 miljoonaa taloutta ilman sähköä

Kuvernööri puhui tulvasta, joka nähdään ”kerran 500 vuodessa”.

Myskytuhoja Fort Myersissä torstaina.

29.9. 19:14

Yhdysvalloissa Floridaa riepotteleva hurrikaani Ian heikkeni torstaina trooppiseksi myrskyksi, mutta kansallinen hurrikaanikeskus NHC varoittaa, että se voi perjantaina aiheuttaa tuhoisia myrskyvuoksia Floridassa, Georgiassa sekä Etelä-Carolinassa.

Yli 2,6 miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta oli tarkkailusivuston mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi. Alustavien tietojen mukaan kaksi ihmistä olisi kuollut hurrikaanin seurauksena.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoi, että rannikolla sijaitseva Fort Myers ja sen naapurikaupunki Cape Coral ovat kärsineet pahasti tulvista ja myrskystä. DeSantisin mukaan vaurioiden korjaaminen tulee kestämään vuosia.

”Vesimäärä, joka on nyt nousussa, ja joka nousee edelleen, on periaatteessa tulva, jollainen nähdään kerran 500 vuodessa”, DeSantis maalaili tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Joe Biden julisti myrskyn suuronnettomuudeksi ja määräsi liittovaltion avustamaan pelastustöissä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja.

Myrsky uhkasi myös Orlandon kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevia Disneyn huvipuistoja, jotka suljettiin myrskyn takia.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut