Ruotsin rannikkovartiosto: Nord Stream -kaasuputkissa neljäs vuotokohta

Nord Streamin kaasuputkissa 1 ja 2 havaittiin alkuviikosta vuotoja, joiden on sanottu olevan tahallisia. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mikä taho vahinkojen taustalla on. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina käsittelemään kaasuputki­vuotoja.

Tanskan puolustusvoimat julkaisi Nord Stream 2 -putkessa olleesta kaasuvuodosta ilmakuvan. Ruotsalaismedian saaman tiedon mukaan vuotoja onkin kolmen sijaan neljä, sillä Ruotsin rannikkovartioston lähde on kertonut, että Ruotsin talousalueella on havaittu uusi vuotokohta.

29.9. 9:41

Nord Streamissa on neljäskin vuotokohta, kertoo ruotsalainen rannikkovartija Ruotsin yleisradiolle SVT:lle. Neljännestä vuotokohdasta ovat uutisoineet myös muun muassa Aftonbladet ja tanskalainen Berlingske sekä Norjan yleisradio NRK. Ensimmäiset mediat kertoivat neljännestä vuotokohdasta myöhään keskiviikkoiltana. Vuoto havaittiin Aftonbladetin mukaan tiistaina.

Lehden mukaan neljäs vuotokohta sijaitsee kahden aiemmin havaitun Nord Stream 1 -kaasuputken vuotokohdan välissä. Vuoto on kuitenkin Nord Stream 2 -putkessa, joka kulkee Nord Stream 1:n vieressä.

Lehtien lähteenä olleen rannikkovartioston mukaan neljäs vuotokohta on halkaisijaltaan 200 metriä ja sijaitsee Ruotsin talousalueella.

Kaikkiaan yhteensä kaksi vuotokohdista on Tanskan talousalueella ja kaksi Ruotsin.

SVT:n rannikkovartioston lähteen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole uusi löydös, vaan julkisuudessa on puhuttu kolmesta vuodosta siksi, että vuotojen sijainnista on epäselvyyksiä.

Vuodot YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina

Vuodot ovat esillä YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina, kertoi Ruotsin vt. ulkoministeri Ann Linde keskiviikkona.

Hän sanoi Venäjän kutsuneen koolle YK:n turvallisuusneuvoston, jonka kokoontumisen aiheena on epäilty sabotaasi. Ruotsi ja Tanska jakavat Linden mukaan ennen kokousta tietoa neuvostolle.

Keskiviikkona Ruotsin turvallisuuspoliittinen neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen.

”Nämä räjähdykset täytyy nähdä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”, sanoi Ruotsin vt. pääministeri Magdalena Andersson kokouksen jälkeen.

Ruotsin hallitus ei halunnut ottaa kantaa siihen, mikä toimija voisi olla räjähdysten takana.

Puolet kaasusta vuotanut pois

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta on jo vuotanut pois, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lopunkin kaasun odotetaan vuotavan sunnuntaihin mennessä, viraston johtaja Kristoffer Bottzauw totesi.

Saksan turvallisuusviranomaiset arvioivat, että Nord Stream -kaasuputket muuttuvat käyttökelvottomiksi oletetun sabotaasin jäljiltä, kertoo saksalaislehti Der Tagesspiegel.

Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne, lehti kertoo viitaten hallituspiireistä saamiinsa tietoihin.

CNN: Venäläisalusten liikkuminen alueella tavallista

Yhdysvaltalaisen CCN:n mukaan Euroopan viranomaiset havaitsivat maanantain ja tiistain aikana Venäjän laivaston aluksia lähellä Nord Streamin kaasuputkia. Median mukaan on epäselvää, liittyvätkö alukset mitenkään kaasuputket rikkoneisiin räjähdyksiin, mutta yhteyttä tutkitaan.

Tanskan puolustusvoimien upseeri kertoi CNN:lle, että venäläisten alueiden liikkuminen alueella ei ole epätavallista, eikä niiden läsnäolo osoita, että Venäjä aiheutti vahingot.

Tausta

Tästä on kyse

Ruotsin ja Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Streamin kaasuvuodot paljastuivat tiistaina 27. syyskuuta.

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta oli jo vuotanut pois putkista keskiviikkoiltaan mennessä. Loppu kaasu vuotaa putkista pois arviolta sunnuntaihin mennessä. Vaurioita on vaikea päästä tarkastelemaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ja syyttäjänvirasto tutkivat tapahtunutta törkeänä sabotaasina. Myös Tanskan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan. Samoin Venäjä kertoi, että se on aloittanut oman tutkintansa.

Kaasuputkivuotojen aiheuttama ympäristöhaitta kohdistuu lähinnä ilmastoon. Itämeren pohjaan ja veteen vaikutukset ovat luultavasti vähäisiä ja hyvin paikallisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut