Hurrikaani Ianin tuulten vauhti hiipuu entisestään – yli kaksi miljoonaa sähköyhtiön asiakasta vailla virtaa Floridassa

Viranomaiset ovat varoittaneet hurrikaanin olevan hengenvaarallinen.

Katu lainehti Fort Myersissä Floridassa 28. syyskuuta, kun hurrikaani Ian rantautui Kuubasta Yhdysvaltoihin.

29.9. 8:00

Punta Gorda

Yhdysvalloissa Floridaa riepotteleva hurrikaani Ian on heikentynyt tuulen nopeuden perusteella neloskategorian hurrikaanista jo ykköstasolle, selviää maan kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n tuoreimmasta tiedotteesta. NHC ennustaa Ianin heikkenevän entisestään tulevan vuorokauden aikana, mutta se kuitenkin voi vielä lähennellä voimakkuudeltaan hurrikaaniluokkaa siirtyessään torstaina Floridan itäosiin ja perjantaina osavaltion koillisosiin sekä Georgiaan ja Etelä-Carolinaan.

Ian on aiheuttanut Floridassa mittavia tulvia, ja NHC varoitti etukäteen olosuhteiden olevan hengenvaaralliset. Yli kaksi miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on tarkkailusivuston mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja. Esimerkiksi Fort Myersissa jotkin kaupunginosat muistuttavat järviä.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto ilmoitti aiemmin etsivänsä 20:tä siirtolaista, joiden uskottiin olleen myrskyssä Floridan rannikon edustalle uponneessa veneessä. Neljän kuubalaisen kerrottiin onnistuneen uimaan Florida Keysin saarille, ja kolme ihmistä rannikkovartiosto sanoi pelastaneensa merestä.

Luvassa pari ”todella inhottavaa” päivää

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikko ei huomioi muita myrskyn aiheuttamia ilmiöitä, kuten myrskyvuoksea tai tulvia. Tuulen nopeudessa ei myöskään huomioida puuskia.

Tuhoista odotetaan mittavia, ja NHC on varoittanut tilanteen olevan hengenvaarallinen muun muassa myrskyvuoksen takia. Paikallisen ilmatieteen laitoksen NWS:n johtaja Ken Graham on kutsunut hurrikaania historialliseksi.

”Tästä tulee myrsky, josta puhumme vuosien ajan”, hän kuvaili.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on ennakoinut osavaltioon ”todella inhottavaa” päivää tai kahta.

Useissa piirikunnissa annettiin evakuointimääräys yhteensä noin 2,5 miljoonalle ihmiselle, ja joissakin muissa piirikunnissa evakuoitumista suositeltiin.

Tampan ja Orlandon lentokentät ovat keskeyttäneet kaikki kaupalliset lennot, ja samoin laivayhtiöt ovat peruneet matkoja ja viivästyttäneet lähtöjä.

Kuuba palautuu osumasta

Myös Kuubassa Ian vei mennessään sähköt, ja koko maa oli vahingoittuneen sähköverkon romahdettua noin 18 tunnin ajan ilman sähköä. Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Keskiviikon aikana sähköjä saatiin palautettua monin paikoin, muun muassa osalle pääkaupunki Havannan asukkaista. Pahimmin myrskyssä kärsineillä alueilla läntisessä Kuubassa korjaukset jatkuvat.

Lapset leikkivät hurrikaani Ianin jälkiaallokossa Havannassa Kuubassa 28. syyskuuta.

Viranomaisten mukaan Ian romahdutti Havannassa viisi rakennusta ja vahingoitti useita kymmeniä.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut