Mitä ydinaseuhkailu, liikekannallepano, Putinin tuleva puhe ja Ukrainan eteneminen itäosissa kertovat?

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että moni Venäjän toimista kertoo ahdingosta. Ydinaseista hän sanoo, että niiden käytön todennäköisyys on pieni, mutta diktaattoreista ei ikinä tiedä.

Venäjän osittainen liikekannallepano on aiheuttanut joukkopaon maasta. Georgian rajalla jono on parin päivän mittainen. Kuva rajalta on otettu 26. syyskuuta.

28.9. 10:38

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttää viime päivien tapahtumien valossa yhä epätoivoisemmalta. Venäjä julisti osittaisen liikekannallepanon, se on todennäköisesti liittämässä miehitettyjä alueita osaksi Venäjää valekansanäänestyksin turvin ja uhkailee ydinaseilla yhä tanakammin.

Kysyimme kenraalimajuri evp. Pekka Toverilta, mitä tästä kaikesta voi päätellä, kun samaan aikaan Ukraina on menestynyt vastahyökkäyksissään ja vallannut takaisin Itä-Ukrainasta.

Toveri sanoo, että myös Ukrainan joukot ovat kuluneet, vaikkakin vähemmän kuin Venäjän joukot. Maan tavoite on todennäköisesti saada vallattua takaisin mahdollisimman paljon alueita ennen talvea. Toveri arvioi, että välttämättä Ukrainalla ei ole voimaa uusiin isoihin aluevaltauksiin.

Osittaisessa liikekannallepanossa värvättyjä sotilaita lähtöseremonioiden jälkeen Krimillä 27. syyskuuta.

Venäjä luottaa massan voimaan

Venäjän osittainen liikekannallepano on yritys paikata valtavia sotilaallisia tappiota ja heikkoa menestystä.

Toveri sanoo, että useasta lähteistä tulleiden tietojen mukaan Venäjä tavoittelee useampaa aaltoa. Siten puhe noin 300 000 sotilaan värväämisestä olisi vain ensimmäinen aalto. Ensimmäisiä värvättyjä on jo lähetetty rintamalle. Keskimäärin värvätyillä on heikko motivaatio ja olematon sotilaallinen kokemus tai koulutus.

Venäjä toivoo massan riittävän pysäyttämään Ukrainan. ”Heidät lähetetään sinne ilman koulutusta aukkoja paikkaamaan. Kyllä he siellä poteron täyttävät ja muutaman laukauksen ampuvat ennen kuin kuolevat.”

Osittainen liikekannallepano on saanut aikaan kutsuntaikäisten joukkopaon. Lähtijöistä tiedetään, että valtaosa on palvelusikäisiä miehiä, mutta joukossa on reservissä olevia sotilaita. Maasta lähtee myös heitä, joiden pitäisi olla kutsuntojen ulkopuolella, mikä kertoo, etteivät kansalaiset luota viranomaisiin.

Toveri sanoo, että maasta olisi lähtenyt jopa 260 000 venäläistä, ja esimerkiksi Georgian rajalla on parin päivän jono. ”Jos vuoto jatkuu näin suurena, paine rajojen sulkemiseen kasvaa.”

Alueiden liittämisen sumea logiikka

Tiistaina päättymässä oli valekansanäänestys Venäjään liittymisestä Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueilla Ukrainassa. Britannian puolustusministeriö arvioi, että presidentti Vladimir Putin ilmoittaa perjantaina puheessaan duumalle alueiden liittämisestä Venäjään.

Myös tämä kertoo keinojen loppumisesta. Liittämisessä on kyse omanlaisestaan logiikasta. Kun alueet ovat osa Venäjää, kyse ei olisi enää erikoisoperaatiosta, vaan hyökkäyksestä Venäjän alueelle.

Liittämisellä voidaan paikata myös miehistöpulaa. Alueen väestöä voidaan pakkovärvätä ja alueelle voidaan lähettää venäläisiä varussotilaita ja reserviläisiä, koska kyse on ”omasta alueesta”.

Venäjän järjestämä valekansanäänestys Venäjään liittymisestä päättyi tiistaina.

Voisiko Venäjä käyttää ydinasetta?

Samaan aikaan puheet ovat yhä kovempia. Tiistaina uutistoimisto Reuters kertoi Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin sanoneen, että Venäjällä on tarvittaessa oikeus puolustaa itseään käyttämällä ydinaseita.

Toverin mukaan ydinase on tehokkain, kun sitä ei käytetä. Lisäksi ydinaseen käytön seuraukset olisivat hallitsemattomia. Pelkona ovat myös muun maailman ja Yhdysvaltain vastatoimet. Lisäksi Venäjä jäisi yhä enemmän yksin, ja sodan tuomitsisivat yhä useammat niistäkin maista, jotka eivät sitä ole vielä tehneet.

Toveri uskoo, että todennäköisyys ydinaseen käyttöön on pieni, mutta muistuttaa, että Putinilla ei ole mitään menetettävää. ”Ei pidä sanoa ei koskaan, kun puhutaan diktaattoreista. He ajattelevat ihan eri logiikalla kuin normaalit ihmiset.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut