Venäjän liike­kannalle­pano ei vaikuta ”osittaiselta” – Tämä siitä tiedetään

Venäjän liikekannallepano vaikuttaa todellisuudessa varsin täysimittaiselta. Burjatiassa kutsukirjeitä ovat median mukaan saaneet myös opiskelijat, jotka viranomaisten mukaan on jätetty liikekannallepanon ulkopuolelle.

Liikekannallepanoa puolustava mielenosoittaja Moskovassa torstaina.

23.9. 21:28

Venäjän kieleen näyttää ilmestyvän uudissanoja sotilasalalle. Täysimittaista sotaa tarkoittavan ”sotilaallisen erikoisoperaation” rinnalle on nyt noussut ”osittainen liikekannallepano”.

Kukaan ei ensin tiennyt, mitä keskiviikkona julistettu ”osittainen” liikekannallepano tarkoittaisi ja keitä se koskisi. Nyt alkaa olla selvää, että ”osittainen” liikekannallepano on todellisuudessa varsin täysimittainen.

Heti liikekannallepanon ensimmäisinä päivinä ihmisiä on tultu hakemaan sotilaskomissariaatille keskellä yötä, ja aikaa tavaroiden pakkaamiseen on voitu jättää alle tunti.

Brittiläinen The Guardian kertoo, että Burjatiassa Free Buryatia -säätiö oli raportoinut ensimmäisten 24 tunnin aikana 3 000 kutsukirjeestä alueella. Säätiön puheenjohtajan Aleksandra Garmažapovan mukaan ”kyseessä ei ole osittainen liikekannallepano vaan täysimittainen”.

Keitä liikekannallepano koskee?

Venäjän viranomaisten mukaan liikekannallepano koskee pääasiassa armeijassa hiljattain palvelleita ja niitä, joilla on taistelukokemusta. Ensimmäisessä vaiheessa on tiettävästi tarkoitus aloittaa nuoremmasta väestönosasta.

Tästä huolimatta useat jopa 50-vuotiaat miehet ovat saaneet kutsukirjeen palvelukseen astumisesta, The Guardian kertoo. Kutsuja ovat tiettävästi saaneet myös miehet, jotka eivät ole koskaan palvelleet armeijassa.

Pietarilaisen Bumaga-verkkojulkaisun keräämän listan mukaan pääsääntöön on useita poikkeuksia. Liikekannallepano koskettaa esimerkiksi myös Suomen siviilipalvelusta vastaavan vaihtoehtoisen palveluksen käyneitä. Liikekannallepano ei myöskään koske ainoastaan miehiä vaan myös alle 45-vuotiaita naisia, joilla on sotilaskokemusta.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tiimin mukaan mobilisaatio koskee jokaista venäläistä, ei pelkästään taistelukokemusta omaavia henkilöitä.

Todisteita siitä, että kutsut voivat olla mielivaltaisia ja koskea ketä vain, saatiin keskiviikkoillan liikekannallepanon vastaisissa mielenosoituksissa. Erityisesti Moskovassa useille pidätetyille miehille ojennettiin kutsukirje – myös yhdelle mielenosoituksessa työtehtävissä pidätetylle toimittajalle.

Poliisi kohtasi mielenosoittajajoukon Pietarissa keskiviikkoiltana. Keskiviikkona liikekannallepanon vastaisissa mielenosoituksissa pidätettiin eri tietojen mukaan 1300-1400 ihmistä.

Kuinka monta ihmistä pyritään keräämään?

Viranomaiset, kuten puolustusministeri Sergei Šoigu ja Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov, ilmoittivat keskiviikkona pyrkivänsä keräämään liikekannallepanon avulla 300 000 henkeä rintamalle.

Oppositiolehti Novaja Gazetan presidentinhallinnossa työskentelevän lähteen mukaan Putinin liikekannallepanoa koskevan asetuksen kohta 7, joka kertoo kutsuttavien määrän, on kuitenkin salainen. Lähteen perusteella palvelukseen voitaisiin perusteella värvätä jopa miljoona uutta lähtijää rintamalle.

Venäjän eri alueille on annettu omat kutsukiintiönsä, jotka niiden on täytettävä. Verkossa kiertämään lähteneen video- ja kuvamateriaalin perusteella pienilläkin paikkakunnilla kuitenkin otetaan palvelukseen paljon ihmisiä. Tämä antaa viitteitä siitä, että liikekannallepano olisi todellisuudessa ilmoitettua laajempi.

Twitter-videolla näkyy, kuinka Sahan tasavallassa Nerjungrin kaupungissa jalkapallostadionille on kerääntynyt kymmeniä palvelukseen astuvia miehiä.

Keitä liikekannallepano ei koske?

Šoigun mukaan liikekannallepano ei koske opiskelijoita tai varussotilaita. Puolustusministeriö ilmoitti perjantaina, ettei liikekannallepano koskisi myöskään it-alalla toimivia tai tiedonvälityksen ja pankkisektorin korkeakoulutettuja erikoisosaajia.

Päätöstä se perusteli tiettyjen korkean teknologian teollisuudenalojen ja maan rahoitusjärjestelmän toiminnan varmistamisella.

Šoigun mukaan yritysten tulee tehdä listat työntekijöistä, jotka sopivat annettuihin kriteereihin ja jotka voidaan sulkea liikekannallepanon ulkopuolelle.

Kuitenkin esimerkiksi varussotilaita on tiettävästi joutunut Ukrainaan jo aivan sodan alkuvaiheessa, vaikka tällöin Putin oli vannonut, ettei heitä lähetettäisi rintamalle.

Lisäksi Burjatiassa liikekannallepanon ulkopuolelle muka suljetut opiskelijat ovat saaneet palvelukseen­astumiskutsuja istuessaan luokkahuoneessa, kertoo The Guardian.

Kuinka palvelukseen kutsutaan?

Kutsukirje on annettava vastaanottajalle henkilökohtaisesti käteen, ja kutsua on noudatettava. Mikäli kutsua ei ole henkilökohtaisesti vastaanottanut, ei lain mukaan ole velvoitettu saapumaan kutsuntatoimistolle.

Venäjän viranomaiset saavat kuitenkin tavoitella kutsuttavaa niin tämän kotiosoitteesta kuin työpaikaltakin. Lain mukaan työnantajat ovat velvoitettuja auttamaan liikekannallepanoa toteuttavia sotilaskomissariaatteja.

Tiettävästi moni yrittääkin nyt vältellä tilanteita, joissa voisi joutua ottamaan kutsun vastaan.

Mitä tapahtuu, jos ei ilmesty armeijan toimistoon pyydettynä aikana?

Jos venäläinen ei ilmesty toimistolle hänelle ilmoitettuun aikaan, häntä voi uhata sakko, joka on suuruudeltaan viidestä sadasta 3 000:een ruplaan.

Pietarissa kuvattu mainostaulu, jossa kerrotaan Venäjän palvelemisen olevan ”todellista työtä”.

Voiko maasta lähteä, jos kutsu tulee?

Asuinpaikalta poistuminen on liikekannallepanoa koskevien lainkohtien perusteella kielletty niiltä, joita se koskettaa. Toisaalta kohdassa ei puhuta ”osittaisesta” liikekannallepanosta.

Bumaga-julkaisun mukaan esimerkiksi lentokentillä ei ainakaan vielä ole tietoa siitä, että niiden tulisi estää maasta lähteviä. Dmitri Peskov on julkaisun mukaan kommentoinut asiaa sanomalla, että selvennyksiä on luvassa myöhemmin.

Onko Venäjälle julistettu sotatila?

Ei ole. Jos sotatila julistettaisiin, voitaisiin sen perusteella rajoittaa ihmisten liikkumista ja julistaa esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoja.

Moskovassa poliisi valvoi keskiviikkoiltana liikekannallepanon vastaisia mielenosoituksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut