Asiantuntija kertoo: Tämä Putinin puheessa oli huolestuttavinta – Vaikutukset voivat näkyä myös Suomen rajalla

Putin varoitti länttä siitä, että jos se jatkaa "kiristämistään ydinaseella", Moskova joutuu vastaamaan siihen "kaikella, mitä sillä on".

21.9. 10:12

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkoaamuna puheen, jossa hän ilmoitti, Venäjän aloittavan tänään keskiviikkona niin sanotun osittaisen liikekannallepanon.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergin mukaan on vielä vaikea arvioida, mitä osittainen liikekannallepano käytännössä tarkoittaa.

”Todennäköisesti se koskee Venäjällä reservissä olevia henkilöitä, joilla on sotilaallista kokemusta, mutta on vielä vaikea tietää, minkälaisista mobilisaatiomääristä tarkalleen puhutaan.”

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi keskiviikkoaamuna, että liikekannallepano koskee 300 000 henkilöä, joilla on aiempaa kokemusta. Liikekannallepano ei koske tavallisia varussotilaita eikä opiskelijoita. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Putin varoitti länttä siitä, että jos se jatkaa "kiristämistään ydinaseella", Moskova joutuu vastaamaan siihen "kaikella, mitä sillä on". Forsbergin mukaan puheessa huolestuttavinta olikin nimenomaan ydinasekiristykseen viittaaminen.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän selkeästi laskee ydinaseen käytön kynnystä puheessaan. Tässä on nyt viitteitä siihen, että hän alkaisi heiluttelemaan tätä ydinasekorttia näkyvämmin.”

Forsbergin mukaan on myös mahdollista, että puheen konkreettiset vaikutukset näkyvät myös Suomen rajalla.

”Jos tämä osittainen liikekannallepano koskettaa esimerkiksi Pietarin alueella asuvia venäläisiä, on mahdollista, että se lisää painetta Suomen rajalla, kun osa venäläisistä pakenee sotaan joutumista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut