Venäjä etenee kohti liike­kannalle­panoa – venäläinen sotilas­asiantuntija kertoo, mitä se tarkoittaa

Venäjä kiristää rangaistuksia rikoksista liikekannallepanon ja sotatilan aikana. Venäläinen sotilasasiantuntija Juri Fjodorov ennakoi Venäjän julistavan lähipäivien tapahtumien seurauksena osittaisen liikekannallepanon.

Venäjän-mielisten joukkoja Ukrainan Mariupolissa viime toukokuussa.

21.9. 8:19

Moskova

Venäjän duuma hyväksyi tiistaina lakiesityksen, joka kiristää rangaistuksia erilaisista rikoksista liikekannallepanon ja sotatilan aikana.

Asiasta uutisoivat useat venäläismediat, kuten uutissivusto RBK, The Moscow Times sekä uutistoimisto Reuters.

Keskustelu liikekannallepanosta on virinnyt Venäjällä uudelleen Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen ja Venäjän armeijan kokemien takaiskujen jälkeen. Vielä tähän mennessä sitä ei ole maahan julistettu, toisin kuin Ukrainassa.

Lakiesityksessä rangaistusten kiristykset koskevat muun muassa sotilaskarkuruutta, vapaaehtoista antautumista, tottelemattomuutta ja ryöstelyä liikekannallepanon aikana sekä taistelutilanteissa.

Esimerkiksi vapaaehtoisesta antautumisesta ja sotilaskarkuruudesta voisi saada jopa kymmenen vuotta vankeutta.

Venäläisen ihmisoikeusjuristin Pavel Tšikovin mukaan liikekannallepanoa, poikkeustilaa ja sota-aikaa ei ole aiemmin mainittu Venäjän rikoslaissa. Hän kommentoi lakiesitystä Telegram-kanavallaan.

Lakiesitys vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja presidentti Vladimir Putinin allekirjoituksen, mitkä ovat enää muodollisuuksia.

Venäläinen vapaa sotilasasiantuntija Juri Fjodorov yhtyy monien muiden asiantuntijoiden näkemyksiin siitä, että lakimuutoksen myötä Venäjä etenee kohti liikekannallepanoa, jota on vältelty pitkään. Prahassa asuva Fjodorov on työskennellyt aiemmin professorina prahalaisessa yliopistossa ja Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutissa.

Hän ennakoi lähipäivien tapahtumien etenevän seuraavasti: Venäjä liittää Itä-Ukrainan ”kansantasavallat” Donetskin ja Luhanskin ja muita Ukrainalta vallattuja alueita Venäjään loppuviikosta järjestettävissä ”kansanäänestyksissä”.

Mikäli Ukraina jatkaa sotatoimiaan niitä vastaan tai yrittää vallata ne takaisin, julistaa Venäjä sodan alueidensa loukkaamisesta. Sitten kyse ei olisi enää ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta”.

Sen jälkeen on luvassa liikekannallepano, jonka Fjodorov arvioi olevan osittainen.

”Yleinen tai täysi liikekannallepano tarkoittaisi useita miljoonia ihmisiä, mitä ei yksinkertaisesti tarvita. Venäjän armeija ei selviytyisi tällaisessa varusmiesten ja sotilashenkilöstön tulvassa”, Fjodorov sanoo HS:lle puhelimitse Prahasta.

Fjodorovin mukaan osittainen liikekannallepano tarkoittaa tietyn ikäluokan asevelvollisten pakollista velvoittamista armeijaan. Asetuksessa määritellään ikäluokan lisäksi palvelukseen kutsuttavien varusmiesten sotilaalliset erikoistaidot.

”Lopputulos on, että rekrytoidaan ehkä kymmeniätuhansia, ehkä 100 000–200 000 ihmistä, joiden oletetaan vahvistavan Venäjän armeijan potentiaalia Ukrainassa ja jotka voivat pysäyttää Ukrainan asevoimien hyökkäyksen.”

Viime viikon tiistaina duuman syyskauden ensimmäisessä täysistunnossa kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov sanoi, että ”erikoisoperaatio” on muuttunut sodaksi ja vaati liikekannallepanoa.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov ehdotti viime viikolla, että kaikki Venäjän 85:n alueen johtajat etsisivät jokainen alueiltaan armeijaan ainakin tuhat vapaaehtoista.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tyrmäsi viime viikolla vaatimukset valtakunnallisesta liikekannallepanosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut