Nanmadol-hirmumyrsky iski Lounais-Japaniin – Tuulen nopeus puuskissa jopa 64 metriä sekunnissa

Sähköt ovat poikki jo liki sadalta tuhannelta kotitaloudelta ja kymmenet tuhannet ovat lähteneet myrskysuojiin.

Tuulet keikuttivat laiturissa olleita veneitä Kagoshiman prefektuutin alueella Japanissa sunnuntaina.

18.9. 16:35

Tokio

Hirmumyrsky Nanmadol saapui sunnuntaina mereltä Lounais-Japaniin. Myrsky iski Kagoshiman kaupungin lähelle noin iltaseitsemältä paikallista aikaa, kertoi Japanin meteorologian laitos (JMA).

Tuulen nopeus myrskypuuskissa nousi 64 metriin sekunnissa. Myrsky oli iltaan mennessä tuonut mukanaan paikoitellen jo yli puoli metriä sadetta osiin Japanin lounaista pääsaarta Kyushua.

Pelkästään Kagoshiman ja Miyazakin prefektuureissa ainakin 20  000 ihmistä oli siirtynyt kodeistaan tilapäissuojiin myrskyä pakoon.

Kansallisen NHK-yleisradioyhtiön mukaan Kyushun Kagoshiman prefektuuriin on annettu hätätilavaroitus. Guardianin mukaan kyse on Japanin korkeimmasta taifuunin vuoksi annettavasta hätätilavaroituksesta, joka annettiin ensimmäistä kertaa Okinawan ulkopuolella sitten vuoden 2013, jolloin uusi varoitusjärjestelmä otettiin käyttöön.

Jo ennen myrskyn iskemistä maihin liki satatuhatta kotitaloutta Japanin lounaisosassa oli ilman sähköä.

Juna-, lautta- ja lentoyhteydet myrskyalueelle on peruttu ja jopa osa päivittäistavarakaupoista, jotka yleensä palvelevat myrskyjenkin aikana, on suljettu.

NHK:n mukaan yhteensä jopa seitsemää miljoonaa ihmistä on kehotettu siirtymään kodeistaan tilapäissuojiin tai muihin erittäin tukeviin rakennuksiin myrskyn edetessä. Evakuointimääräykset eivät Japanissa ole pakollisia, vaan ainoastaan suosituksia.

Rannikolle odotetaan myrskytulvia

Japanin ilmatieteen laitos on varoittanut myrskyalueen asukkaita varautumaan tuhoisiin tuulenpuuskiin, korkeaan aallokkoon sekä myrskyvuoksiin eli myrskytulviin. Myös maanvyöryt ja rakennusten sortumiset ovat mahdollisia. Viranomaisten mukaan Nanmadolin aiheuttamat tuhot saattavat olla pahimpia vuosikymmeniin.

Myrskyn on ennakoitu kulkevan käytännössä koko Kyushun sekä suurimman saaren Honshun yli, kertoo sääpalvelu AccuWeather. Taifuunin nopeimmat jatkuvat tuulennopeudet ovat tällä hetkellä yli 59 metriä sekunnissa, eli myrsky vastaa neljännen luokan hurrikaania.

Nanmadolin ennustetaan menettävän voimaansa myrskyn edetessä maalla. Sen on ennakoitu heikkenevän hirmumyrskystä trooppiseksi myrskyksi ennen saapumistaan Honshun pääsaaren suurten asutuskeskusten kuten Osakan, Nagoyan ja Tokion ylle. Myrskyn matka saarten yli jatkuu keskiviikkoon asti.

Hirmumyrskyt ovat japanilaisille arkea tähän vuodenaikaan. Maahan osuu vuodessa keskimäärin 20 trooppista hirmumyrskyä. Vuonna 2019 taifuunissa kuoli yli 100 ihmistä myrskyn osuessa yhteen rugbyn maailmanmestaruuskisojen kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut