EU-komissio uhkaa jäädyttää Unkarille annettavaa rahoitusta 7,5 miljardia euroa – syynä puutteet oikeus­valtiossa

Jäädytettävä summa olisi noin 7,5 miljardia euroa.

Budjettikomissaari Johannes Hahnin mukaan Unkarille annettaviin tukiin tehdään arviolta 7,5 miljardin euron leikkaus. Hahn kuvattiin Brysselissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa sunnuntaina 18. syyskuuta.

18.9. 16:17

STT

Euroopan komissio esittää suuria leikkauksia Unkarille annettaviin tukiin. Komissio päätti kokouksessaan sunnuntaina aamulla esittää kolmen koheesiorahaston ohjelman mukaan Unkarille maksettavaan tukeen osittaista jäädyttämistä.

Budjettikomissaari Johannes Hahnin mukaan kyse olisi arviolta 7,5 miljardista eurosta.

Ehdotusta käsittelee seuraavaksi jäsenmaista koostuva ministerineuvosto, jonka on määrä päättää asiasta kolmen kuukauden sisällä. Tuona aikana seurataan, korjaako Unkari oikeusvaltioon liittyvät puutteet.

Koheesiorahasto on tarkoitettu valtioille, joiden bruttokansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Bruttokansantulo kuvaa maan tuotannosta saamia tuloja. Toisin kuin brutto­kansan­tuotteessa, siihen lasketaan mukaan ulkomailta saadut ja sinne maksetut tulot.

Taustalla unionin oikeusvaltiomekanismi

Komission aikeet leikata Unkarille annettavaa rahoitusta liittyvät unionin oikeusvaltio­mekanismiin. Siinä komissio laatii ja valmistelee jäsenvaltioiden kanssa vuosittain oikeusvaltiokertomuksen, jonka avulla se käy keskusteluja sekä ehkäisee oikeusvaltioon liittyvien ongelmien syntymistä tai syvenemistä.

Myös rahahanoja voidaan sulkea, jos muut keinot eivät auta.

Myös Euroopan parlamentti on ottanut tiukkoja kantoja Unkarin tilanteeseen. Parlamentti hyväksyi torstaina mietinnön, jonka mukaan Unkaria ei voida pitää enää täytetä demokratiana.

Oikeusvaltiolla puolestaan tarkoitetaan hallinnon ja lainkäytön järjestämistä niin, että se ei ole kansalaisten kannalta mielivaltaista ja ennakoimatonta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut