Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on jättänyt eronpyyntönsä – ilmoitti ”oviensa olevan auki” neuvotteluille

Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson ilmoitti olevansa valmis aloittamaan työt uuden hallituksen muodostamiseksi. Andersson sanoi ovensa pysyvän auki yhteistyölle kokoomuksen kanssa, jos se hylkäisi ruotsidemokraatit.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson puhui lehdistö mediatilaisuudessa Tukholmassa keskiviikkona 14. syyskuuta. Andersson ilmoitti tilaisuudessa aikovansa erota.

15.9. 13:24

Ruotsissa sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson on jättänyt eronpyyntönsä valtiopäivien puheenjohtajalle Andreas Norlénille, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Andersson johtaa edelleen vt. pääministerinä siirtymäkauden hallitusta kunnes uusi hallitus on muodostettu.

Norlén aloittaa nyt keskustelut kaikkien puoluejohtajien kanssa ja nimittää hallitukselle muodostajan. Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on jo kertonut aloittavansa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Valmis keskusteluihin

Andersson sanoi tapaamisen jälkeen olevansa valmis keskusteluihin yhteistyöstä, jos kokoomusjohtaja Kristersson tulisi toisiin ajatuksiin eikä haluaisikaan tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

”Minun oveni on aina auki”, Andersson sanoi.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa kolmen paikan enemmistön valtiopäiville. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

Ero alle 50 000 ääntä

Torstaiaamuna laskematta oli vielä viimeiset äänet kolmelta äänestysalueelta. Botkyrkan, Vadstenan ja Östersundin ääntenlaskun odotetaan valmistuvan torstain aikana. Keskiviikkona kello 23 Suomen aikaa blokkien välinen ääniero oli vajaat 44 000 ääntä.

Puolueiden ääniosuudet ovat virallisen laskennan mukaan täsmentyneet hiukan. Sosiaalidemokraattien ääniosuus on laskennan edetessä tarkentunut 30,3 prosenttiin, mikä on antamassa puolueelle 107 paikkaa valtiopäiville. Toiseksi suurin puolue on ruotsidemokraatit, jonka 20,5 prosenttia on antamassa sille 73 paikkaa. Maltillinen kokoomuspuolue keräsi 19,1 prosenttia äänistä ja on saamassa 68 paikkaa.

Vaaliviranomaisten mukaan lopullinen tulos valmistuu noin viikko vaalipäivän jälkeen. Tarkistuslaskennassa saatetaan vielä hyväksyä osa sunnuntain ääntenlaskussa hylätyistä äänistä, joita oli noin 94 000. Vaaleissa vuonna 2018 hyväksyttiin jälkikäteen 25 000 ääntä, jotka oli aluksi hylätty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut