Ruotsidemokraatit vahvistaa asemaansa ”uutena työväenpuolueena”

Puolue keräsi ääniä haja-asutusalueelta ja pikkupaikkakunnilta, sosiaalidemokraatit taas suurkaupungeista, kertovat ruotsalaistutkijat. Valtiopäivävaalien lopputulosta odotetaan vasta torstaina.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Akesson riemuitsi sunnuntaina, kun puolueen vaalimenestys alkoi varmistua.

13.9. 16:00

Tukholma

Ruotsalaisten vaaliasiantuntijoiden mukaan sunnuntain valtiopäivävaalien suurin voittaja ruotsidemokraatit lisäsi kannatustaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla ja pienillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsin joillakin äänestysalueilla ruotsidemokraatit oli sunnuntain vaaleissa suosituin puolue.

Göteborgin yliopiston professorin Jonas Hinnforsin mukaan ruotsidemokraatit ja sosiaalidemokraatit ovat nyt osapuilleen yhtä suosittuja työväestöön kuuluvien äänestäjien keskuudessa.

”Ruotsidemokraatit vahvistaa asemaansa uutena työväenpuolueena”, Hinnfors tiivistää vaalituloksen.

Myös sosiaalidemokraatit lisäsivät sunnuntain vaaleissa selvästi kannatustaan, eivät tosin aivan yhtä paljon kuin ruotsidemokraatit. Sosiaalidemokraattien uudet äänestäjät tulivat kuitenkin pääosin suurkaupungeista.

”Sosiaalidemokraateista on tulossa yhä enemmän keskiluokan virkamiespuolue”, Hinnfors päättelee.

Kuvaavaa tilanteelle on se, että sosiaalidemokraatit saattaa menettää valta-asemansa valtakunnantasolla, mutta mitä ilmeisimmin Tukholman, Göteborgin ja Malmön kaupungit ovat seuraavat neljä vuotta demarijohdossa.

Kertaalleen hylättyjä ääniä tulossa mukaan peliin

Ruotsin tasaväkiseen vaalitulokseen voivat vaikuttaa tuhannet aiemmin hylätyt äänet. Sunnuntain äänestyksessä hylättiin alustavasti vajaat 94 000 ääntä, joista huomattava osa todennäköisesti hyväksytään lääninhallitusten tarkastuslaskennassa.

Edellisissä vuoden 2018 vaaleissa hylätyistä äänistä hyväksyttiin tarkastuksessa vajaa kolmannes. Tämänkertaisessa vaalissa se tarkoittaisi noin 28 000:ta ääntä.

Punavihreän ja porvariblokin välinen ero laskennassa on tällä hetkellä noin 47 000 ääntä.

Alustava ääntenlaskenta jatkuu huomenna myöhäisillä ennakkoäänillä ja ulkoruotsalaisten äänillä. Niitä arvioidaan olevan enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin määrä oli reilut 200 000. Vaaliviranomainen ilmoitti myöhään eilen, että alustavan ääntenlaskennan tulos valmistuu todennäköisesti vasta torstain puolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut