Ovensuukyselyt: Ovensuukyselyt: Ruotsidemokraatit toiseksi suurin puolue – puolueblokit käytännössä tasoissa

Monilla äänestyspaikoilla äänestettiin vielä vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Eri puolueiden vaalimainoksia ja vaalimökkejä vaalitorilla Uppsalassa 5. syyskuuta.

11.9. 21:40 | Päivitetty 11.9. 22:08

Helsinki/Tukholma

Ruotsin television SVT:n ovensuukyselyn mukaan ruotsidemokraatit nousee maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi 20,5 prosentin äänisaaliilla.

Kahden hallituspohjavaihtoehdon kannatus sen sijaan on käytännössä tasoissa. Punavihreä blokki olisi saamassa SVT:n mukaan 49,8 prosenttia ja porvariblokki 49,2 prosenttia äänistä. Jos vaalitulos olisi tämä, saisivat punavihreät valtiopäiville 176 ja porvarioppositio 173 paikkaa.

TV4:n hieman aiemmin julkistaman ovensuukyselyn mukaan punavihreät puolueet olisivat saamassa yhteensä 50,6 prosentin ja porvarioppositio 48 prosentin äänisaaliin.

Blokkien välinen ero kyselyissä on käytännössä niin pieni, että sitä ei voi pitää varmana ennusteena lopullisesta vaalituloksesta.

Molempien kyselyiden mukaan kummankin blokin kaikki puolueet olisivat selviytymässä yli neljän prosentin äänikynnyksen, niukimmin alle viiden prosentin kannatuslukemiin jäämässä olleet liberaalit.

Suurimman puolueen asema säilyy selkeästi ja odotetusti sosiaalidemokraateilla. Molemmat kyselyt povasivat nykyiselle pääministeripuolueelle yli 29 prosentin äänisaalista.

Varsinaisen ääntenlaskun käynnistymistä jouduttiin Ruotsissa odottamaan yliajalle. Syynä oli se, että kello 21 Suomen aikaa vaalihuoneistojen sulkeutuessa jonossa olevat aiottiin vielä päästää äänestämään.

Ruotsin vaaliviranomaisen edustaja arvioi medialle, että paikoin tämä voi tarkoittaa äänestyksen jatkumista jopa kello 23:een Suomen aikaa.

Jonoutuminen johtui ilmeisesti siitä, että äänestäjät käyvät uuden järjestelyn mukaan noutamassa eri vaalilipukkeet sermin takaa vaalisalaisuuden säilyttämiseksi. Vaaliviranomainen kertoo varoittaneensa jo ennen vaaleja, että järjestely hidastuttaa äänestyksen sujumista.

Uutinen päivitetty kello 22.07.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut