Kuningas Charles julistettiin Britannian uudeksi hallitsijaksi

Charles III on julistettu Britannian uudeksi hallitsijaksi. Kruunajaiset pidetään sen jälkeen, kun virallinen suruaika kuningattaren kuolemasta on päättynyt.

Kuningas Charles III hallitsijaksijulistamistilaisuudessa Lontoossa lauantaina.

10.9. 17:42

Kuningas Charles III on julistettu Britannian viralliseksi hallitsijaksi.

Vaikka Charlesia alettiin kutsua kuninkaaksi saman tien torstaina kuningatar Elisabet II:n kuoleman jälkeen, on virallinen hallitsijaksi julistaminen osa maan virallista protokollaa.

Julistaminen hallitsijaksi ei ole sama asia kuin viralliset kruunajaiset, jotka järjestetään vasta sen jälkeen, kun virallinen suruaika kuningattaren kuoleman johdosta on päättynyt. Tämänhetkisten arvioiden mukaan kruunajaisten järjestämiseen voi mennä kuukausia.

Charles julistettiin Britannian hallitsijaksi Suomen aikaan kello 12:lta Lontoossa St. Jamesin palatsilla alkaneessa tilaisuudessa. Paikan päällä tilaisuudessa oli suuri joukko brittipäättäjiä, muun muassa nykyinen pääministeri Liz Truss ja kaikki kuusi elossa olevaa entistä pääministeriä Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair ja John Major.

Tilaisuuden aluksi virallinen valtaistuimelle noususta vastaava valtuusto (Accession Council) julisti Charlesin Britannian hallitsijaksi ja allekirjoitti julistuspaperin.

Tilaisuuden vetämisestä lavalla vastasi Britannian hallituspuolueen ryhmäjohtaja Penny Mordaunt, jonka lisäksi lavalla olivat muun muassa prinssi William, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby ja kuningatarpuoliso Camilla.

Tilaisuudessa oli läsnä kuusi Britannian entistä pääministeriä: Theresa May (vas. alhaalla), John Major, Gordon Brown, Tony Blair, David Cameron ja Boris Johnson.

Kuningas Charles osallistui tämän jälkeen alkaneeseen tilaisuuden toiseen osaan. Charles piti aluksi lyhyen puheen, jossa hän puhui suuresta surustaan äitinsä kuoleman vuoksi.

”Tiedän, miten syvästi koko kansakuntamme – sanoisin jopa koko maailma – tuntee sympatiaa tämän peruuttamattoman surun keskellä”, Charles sanoi.

Charles kiitti ihmisiä tuesta, jota hän on kuninkaallisen perheen kanssa saanut osakseen kuningattaren kuoleman jälkeen. Tämän jälkeen hän ylisti Elisabetin valtakauden poikkeuksellisuutta ja sanoi tietävänsä, että vastuu hallitsemisesta on nyt siirtynyt hänelle.

”Ottaessani vastuun näistä velvollisuuksista pyrin seuraamaan minulle annettua esimerkkiä pitääkseni yllä perustuslaillisen hallituksen ja etsiäkseni rauhaa, harmoniaa ja vaurautta”, Charles sanoi.

Puheensa lopuksi Charles kiitti valtavasta tuesta vaimoaan, kuningatarpuoliso Camillaa.

Kuningas Charles III ja kuningatarpuoliso Camilla hallitsijaksijulistamistilaisuudessa Lontoossa lauantaina.

Puheen jälkeen Charles allekirjoitti virallisen julistuksen ja vannoi vaaditun valan noustakseen Britannian viralliseksi hallitsijaksi.

Allekirjoitusten jälkeen kuningas Charlesin kunniaksi ammuttiin laukauksia Hyde Parkissa ja Lontoon Towerissa.

Kuninkaan ohjelmaan kuuluu lauantain aikana julistustilaisuuksien jälkeen muun muassa tapaaminen Canterburyn arkkipiispan, pääministerin, hallituksen ja opposition kanssa.

Lauantaina julistukset luetaan myös Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa. Samoin Kanada on ilmoittanut järjestävänsä julistustilaisuuden lauantain aikana pääkaupungissa Ottawassa. Kanada on yksi monista Kansanyhteisön maista.

The Guardianin mukaan perinteisesti julistustilaisuus järjestettäisiin 24 tunnin sisällä uuden hallitsijan valtaannoususta, mutta tieto kuningatar Elisabetin kuolemasta tuli niin myöhään, ettei seremoniaa ehditty järjestää perjantaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut