Zaporižžjan ydinvoimalan tilanne pahenee Ukrainassa – alueella pelätään ydinkatastrofia pommitusten vuoksi

Alueella pelätään ydinkatastrofia pommitusten vuoksi.

Zaporižžjan ydinvoimala kuvattiin 27. huhtikuuta.

9.9. 21:03

Kiova/Helsinki

Ukrainassa sijaitsevan Zaporižžjan ydinvoimalan turvallinen toiminta on vaarantunut entisestään, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi perjantaina. Syynä toiminnan vaarantumiseen ovat järjestön mukaan läheisen Enerhodarin kaupungin pommitukset.

Pommitukset ovat aiheuttaneet kaupungissa laajan sähkökatkon, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kirjoitti Twitterissä perjantaina.

”Kaupungin totaalinen sähkökatko vaarantaa ydinvoimalan turvallisen toiminnan”, Grossi totesi.

Julkaisemassaan lausunnossa Grossi jatkoi, että tilannetta on ”täysin mahdotonta hyväksyä”.

”Näin ei voi jatkua. Pommitusten on loputtava välittömästi koko alueella.”

Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjän joukot miehittivät voimalan maaliskuussa pian aloittamansa sodan jälkeen.

Perjantaina Ukrainan ydinenergiaviraston johtaja Petro Kotin väitti, että Venäjän joukot olisivat tappaneet kaksi ydinvoimalan työntekijää. Lisäksi venäläiset ovat pidättäneet ja pahoinpidelleet kymmeniä muita voimalan työntekijöitä, Kotin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Viime viikkoina pommitukset voimalan lähistöllä ovat yltyneet. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet pommituksista toisiaan. Keskiviikkona Ukrainan hallinto kehotti väestöä evakuoitumaan alueelta ydinkatastrofin pelossa.

Venäjältä lisäjoukkoja Harkovaan

Venäjä on lähettämässä lisää joukkoja Harkovan alueelle Itä-Ukrainaan, jossa on käynnissä Ukrainan vastahyökkäys, venäläiset uutistoimistot kertoivat perjantaina.

Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen jakamassa Venäjän puolustusministeriön videossa näkyy päällystetyllä tiellä liikkuva sotilaskolonna. Osaan ajoneuvoista on kiinnitetty Venäjän lippu ja maalattu Z-tunnus, jolla venäläiset merkitsevät kalustonsa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan päätös joukkojen lisäämisestä korostaa Venäjän kärsimien tappioiden määrää.

”Valitettavasti ja traagisesti (presidentti Vladimir) Putin on osoittanut, että hän tulee syöksemään paljon ihmisiä tähän (sotaan)”, Blinken sanoi.

”Tällä on valtava hinta Venäjälle ja sen tulevaisuudelle.”

Blinken vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä, jossa hän oli aiemmin keskustellut Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Ukraina vallannut alueitaan takaisin

Perjantaina uutisoitiin, että Ukrainan joukot olivat vallanneet takaisin Balaklijan kaupungin Harkovan alueella. Kaupunki ehti olla venäläisten hallussa liki puoli vuotta, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan tie Harkovasta Balaklijaan oli perjantaina auki. Tiellä oleville armeijan tarkastuspisteille oli muodostunut pitkiä Ukrainan armeijan ajoneuvojen ja siviiliautojen jonoja.

Harkovan venäläiseen paikallishallintoon kuuluvan Vitali Gantshevin mukaan Balaklijan kaupungissa ja sen ympäristössä käydään raskaita taisteluita. Gantshev myönsi, ettei Balaklija ole enää venäläisten hallussa.

Ukrainan mukaan sen joukot ovat edenneet vastahyökkäyksissään niin pohjoisessa, etelässä kuin idässäkin. Presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat vallanneet noin tuhat neliökilometriä alueita syyskuun alun jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut