Kruununperijä vuodesta 1952 – tällainen on Britannian uusi kuningas Charles

Prinssi Charles on kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin vanhin poika ja täten kruununperimysjärjestyksessä ensimmäinen.

Britannian kuningatar Elisabet II prinssi Charlesin kanssa kuningattaren syntymäpäiväparaatissa 2. kesäkuuta.

8.9. 21:05

Kuningatar Elisabet II:n kuoleman myötä Walesin prinssi Charlesista tulee Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas ja 15 muun kansainyhteisömaan valtionpäämies.

Kansainyhteisöön kuuluvat maat ovat itsenäisiä, mutta niiden hallitsijana toimii Yhdistyneen kansakunnan hallitsija. Yhteisöön kuuluvat muun muassa Australia, Kanada ja Uusi-Seelanti.

Charles Philip Arthur George syntyi 14. lokakuuta vuonna 1948. Hän on kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin vanhin poika ja täten kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Hän on ollut kruununperillinen sekä Cornwallin herttua että Rothesayn herttua vuodesta 1952 lähtien. Hän on sekä vanhin että pisimpään toiminut perillinen Britannian historiassa.

Hän on myös pisimpään toiminut Walesin prinssi, sillä hän on pitänyt titteliä hallussaan heinäkuusta 1958 lähtien. Charles peri myös Edinburghin herttuan arvonimen isänsä prinssi Philipin kuoltua vuonna 2021.

Buckinghamin palatsissa sekä Lontoossa, Hampshiressa ja Skotlannissa käydyn yksityiskoulun jälkeen Charles pääsi Trinity Collegeen Cambridgeen vuonna 1967.

Hän suoritti siellä kandidaatin tutkinnon vuonna 1971 ensimmäisenä brittiläisenä kruununperijänä. Hän vietti myös lukukauden Walesin yliopistokorkeakoulussa Aberystwythissä, jossa hän opiskeli walesin kieltä valmistellakseen varsinaisia kruunajaisiaan Walesin prinssiksi 1. heinäkuuta 1969.

Sen jälkeen prinssi Charles opiskeli Royal Air Force Collegessa ja Royal Naval Collegessa Dartmouthissa. Vuosina 1971–1976 hän palveli kuninkaallisessa laivastossa.

Heinäkuun 29. päivänä vuonna 1981 Charles meni naimisiin Diana Frances Spencerin, kahdeksannen jaarli Spencerin tyttären kanssa.

Kuninkaalliset häät olivat maailmanlaajuinen mediatapahtuma, joka lähetettiin suorana televisiolähetyksenä. Häitä seurasivat sadat miljoonat ihmiset.

Pariskunnan ensimmäisestä lapsesta, Walesin prinssi Williamista, tuli syntyessään 21. kesäkuuta 1982 kruununperimysjärjestyksessä toinen.

Heidän toinen lapsensa, prinssi Henry Charles Albert David, lempinimeltään Harry, syntyi 15. syyskuuta 1984.

Charlesin ja Dianan avioliitto vaikeutui vähitellen, kun iltapäivälehdet seurasivat sitä tarkasti ja huhut uskottomuudesta lisääntyivät.

Joulukuun 9. päivänä 1992 Charles ja Diana ilmoittivat erostaan. Erosta huolimatta he päättivät jatkaa julkisten tehtäviensä hoitamista. Pariskunta erosi virallisesti 28. elokuuta 1996.

Vuotta myöhemmin Walesin prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa.

Vuonna 2005 Charles meni naimisiin Camilla Parker Bowlesin kanssa. Häiden jälkeen Bowles sai Cornwallin herttuattaren arvonimen.

Charles on tullut tunnetuksi myös filantrooppina, joka on ollut mukana monissa hyväntekeväisyysjärjestöissä.

Vuonna 1976 hän perusti Prince's Trust -hyväntekeväisyysjärjestön. Sen tehtävänä on tukea työttömiä, koulussa vaikeuksissa olevia sekä syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Prince's Trust -järjestön perustamisen jälkeen Charles on perustanut 16 muuta hyväntekeväisyysjärjestöä. Hän toimii niiden kaikkien puheenjohtajana.

Charlesin perustamat organisaatiot muodostavat löyhän yhteenliittymän nimeltä Prince's Charities, joka kuvailee itseään "Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmaksi moniammatilliseksi hyväntekeväisyysyritykseksi, joka kerää vuosittain yli 100 miljoonaa puntaa hyväntekeväisyyteen.

Charlesille tärkeisiin teemoihin kuului myös ympäristö.

1970-luvulta lähtien hän on edistänyt ympäristötietoisuutta. 21-vuotiaana hän piti ensimmäisen puheensa ympäristöasioista Welshin maaseutukomitean puheenjohtajana.

Charles kiinnostui luomuviljelystä, ja sen myötä hän perusti luomutuotemerkin, joka myy yli 200 erilaista kestävästi tuotettua tuotetta. Miljoonien voittoja tuottavan luomutuoremerkin voitot lahjoitetaan Charlesin hyväntekeväisyysjärjestöille.

Lähteet: Encyclopedia Britannica,Britannian kuningashuoneen verkkosivut, Walesin prinssin verkkosivut ja sanomalehti The Telegraph.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut