Ukrainan Zelenskyi tukee ajatusta Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvavyöhykkeestä, jos se tarkoittaa alueen demilitarisointia

Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta.

7.9. 8:11

Kiova/Helsinki

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukraina voi tukea turvavyöhykkeen perustamista Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille, jos se tarkoittaa alueen demilitarisointia. Presidentti kommentoi YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n ajatusta turvavyöhykkeestä jokailtaisessa puheessaan.

”Lausunnossa todetaan venäläisen sotakaluston läsnäolo ydinvoimalan alueella, painotetaan ydinasiantuntijoihimme kohdistuvaa painetta ja mainitaan selkeästi Venäjän sotilaallinen miehitys. Tämä on hyvä asia”, Zelenskyi sanoi.

Venäjällä on pahoillaan siitä, että IAEA:n tuoreessa raportissa ei kommentoitu suoraan ydinvoimalaan kohdistuvien tulitusten lähdettä. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan ydinvoimalan alueelle ja lähistölle kohdistetuista hyökkäyksistä.

Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta.

”Nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla”

IAEA:n edustajat vierailivat aiemmin voimalalla.

”Nykytilanne ei ole kestävällä pohjalla”, ydinturvallisuusvyöhykkeen välitöntä perustamista puoltavassa IAEA:n lausunnossa sanotaan.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi julkaisi tiistaina järjestön raportin ydinturvallisuustilanteesta Ukrainassa.

Grossi johti IAEA:n 14 hengen tarkastajaryhmää sen vieraillessa Zaporizhzhjassa. Kaksi ryhmän jäsentä jäi voimalaan toistaiseksi.

Raportissa vaaditaan tykistötulen lopettamista voimalan alueella.

Zelenskyi puhui ensimmäisenä ulkomaisena valtionjohtajana Britannian uuden pääministerin kanssa

Zelenskyi puhui eilen puhelimessa Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin kanssa ja kutsui tämän vierailulle Ukrainaan lähiaikoina.

Keskustelu oli BBC:n mukaan Trussin pääministerikauden ensimmäinen ulkomaisen valtiojohtajan kanssa. Truss kertoi lausunnossaan hyväksyvänsä mielihyvin Zelenskyin kutsun.

Truss vakuutti Zelenskyille, että Ukraina voi luottaa jatkossakin Britannian tukeen. Zelenskyi puolestaan kiitti brittejä tuesta ja korosti tuen jatkumisen tärkeyttä.

Britannia on tukenut vahvasti Ukrainaa, ja edellinen pääministeri Boris Johnson otti useasti näkyvästi kantaa Ukrainan puolesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut