Britannian uusi pääministeri on Liz Truss

Uusi pääministeri aloittaa virallisesti huomenna tiistaina.

5.9. 18:03

Lontoo

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss.

Britannian konservatiivipuolue ilmoitti uuden johtajansa nimen maanantaina.

Uusi konservatiivijohtaja on samalla myös maan uusi pääministeri.

Truss on toiminut viimeksi ulkoministerinä. Hänestä tulee nyt Britannian kolmas naispääministeri.

Truss kiitti maanantaisessa lyhyessä puheessaan saamastaan luottamuksesta. Hän kiitti myös kilpakumppaniaan Rishi Sunakia sekä edeltäjäänsä Boris Johnsonia muun muassa siitä että tämä hoiti brexitin maaliin.

Hän toisti myös lupauksensa leikata veroja ja helpottaa energiakriisiä. Britannian yli kymmenen prosentin inflaatio ja lähes kaksinkertaistuneet energianhinnat ovat uuden johtajan kovimmat haasteet.

Trussin mukaan konservatiivipuolueen arvot löytävät kaikupohjaa Britanniassa.

”Viemme konservatiivipuolueen suureen voittoon vuonna 2024”, hän sanoi tuleviin parlamenttivaaleihin viitaten.

Trussin kilpakumppani johtajakisan finaalissa oli entinen valtiovarainministeri Sunak.

Britannian pääministeri vaihtuu, koska Johnson joutui jättämään eroilmoituksensa heinäkuun alussa. Omien kansanedustajien luottamus Johnsoniin loppui, ja ministerien keskuudessa alkoi joukkopako.

Liz Truss on Britannian uusi pääministeri.

Uuden pääministerin valitsivat Britannian konservatiivipuolueen alle 200 000 jäsentä. Konservatiivipuolueen mukaan puolueen äänioikeutettuja jäseniä oli 172 437, joista äänesti 82,6 prosenttia.

Truss sai 81 326 ääntä ja Sunak sai 60 399 ääntä. Trussin äänisaalis oli 57,2 prosenttia annetuista äänistä.

Trussin valintaa pidettiin etukäteen lähes varmana. Lopputulos oli näin tiukempi kuin olisi voinut olettaa.

Noin kuukauden käynnissä ollut äänestys päättyi perjantaina.

Tuloksen ilmoitti konservatiivien rivikansanedustajien komitean puheenjohtaja Sir Graham Brady.

Johnson ja Truss matkustavat tiistaina Skotlantiin tapaamaan kuningatar Elisabetia. BBC:n mukaan vanha ja uusi pääministeri matkaavat eri lentokoneissa turvallisuussyistä.

Kuningatar myöntää eron Johnsonille ja nimittää sen jälkeen uuden pääministerin.

Kun Truss palaa tiistai-iltapäivällä Lontooseen alkaa uuden hallituksen muodostaminen. Ministerinimityksillä on spekuloitu brittimediassa jo viikkokausia.

Britannian suurimman oppositiopuolueen eli työväenpuolueen johtaja Keir Starmer onnitteli maanantaina Trussia, mutta huomautti samalla, että konservatiivit eivät ole tavallisten ihmisten puolella.

”On päivänselvää, että Liz Trussilla ei ole ratkaisua nykykriisiin hänen istuttuaan vuosikaudet konservatiivihallituksessa ja nyökyteltyään päätöksille, jotka ovat johtaneet nykyiseen sotkuun”, Starmer ilmoitti tiedotteessaan.

Trussia onnitteli myös Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja Nicola Sturgeon, joka toivoi hyvää työsuhdetta, vaikka johtajien poliittiset näkemykset eroavatkin suuresti toisistaan. Sturgeon vaati energian hinnan jäädyttämistä.

Myös pieni liberaalidemokraattipuolue vaati maanantaina energian hinnan kasvun pysäyttämistä. Puolue haluaisi myös ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Liz Truss sai onnittelut puolisoltaan Hugh O'Learyltä kun ilmoitus valinnasta uudeksi konservatiivipuolueen johtajaksi ja pääministeriksi kerrottiin maanantaina.

Konservatiivipuolue on ollut Britannian pääministeripuolue vuodesta 2010 saakka. Trussin edeltäjät pääministerinä ovat Johnson (2019–2022), Theresa May (2016–2019) ja David Cameron (2010–2016).

Väistyvä pääministeri Johnson liittyi maanantaina Trussin onnittelijoihin. Hän sanoi twiitissään, että Trussilla on kunnon suunnitelma, jolla päihittää Britannian elinkustannuskriisi sekä yhdistää puolue ja koko maa:

”Nyt kaikkien konservatiivien pitää tukea häntä sataprosenttisesti.”

Myös Rishi Sunak kehotti maanantaina kaikki asettumaan Trussin tueksi.

Vaikka konservatiivit ovat olleet hallitusvastuussa jo yli 12 vuotta, on puolue kärsinyt isoista sisäisistä ristiriidoista. Konservatiiveja on jakanut kesästä 2016 lähtien brexitin hoito sekä viime aikoina myös Johnsonin persoona.

Trussin onnittelijoihin liittyi maanantaina EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

”EU ja Britannia ovat kumppaneita. Meillä on monia yhteisiä haasteita kuten ilmastonmuutos ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Odotan rakentavaa yhteistyösuhdetta sekä yhteisten sopimustemme kunnioittamista”, von der Leyn twiittasi.

Britannian ja EU:n suhdetta hiertää se, että Britannia on yrittänyt livetä yhdessä sovituista brexit-ehdoista. Truss ajaa kovaa linjaa EU:ta vastaan.

Trussia onnitteli twiitaten myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Haaviston mukaan ulkoministereiden yhteistyö on ollut viime vuosina erinomaista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut