Espanjalaislehti: Itämereen syöksyneessä yksityiskoneessa oli saksalaisperhe

Viranomaiset sanoivat jo illalla, että todennäköisyys löytää ketään elossa on olematon.

Pudonnut kone on Cessna 551. Vastaava kone kuvattiin Düsseldorfissa vuonna 2014.

4.9. 22:00

Sunnuntaina illalla Itämereen syöksyneessä yksityiskoneessa oli kyydissä saksalaisperhe, kertoo espanjalaislehti El Pais.

Lehden mukaan koneessa oli sen omistaja, 72-vuotias mies, jolla on yksityislentoihin erikoistunut yritys. Muiden matkustajien El Pais kertoo olleen omistajan 68-vuotias puoliso ja 26-vuotias tytär sekä 27-vuotias neljäs matkustaja, jonka ei tiedetä olleen muille sukua.

Itävaltalainen Cessna 551 putosi Latvian aluevesille Ventspilsin kaupungin edustalle eilen illalla. Kaikkien matkustajien uskotaan kuolleen.

Ruotsin meri- ja ilmapelastuskeskuksen edustaja Lars Antonsson sanoi jo eilen uutistoimisto TT:lle, että todennäköisyys löytää ketään elossa on lähes olematon. Hän kuitenkin sanoi tuolloin etsintöjä vielä jatkaneiden latvialaisten haluavan varmistaa, ettei kukaan ole voinut selvitä, ennen kuin he lopettavat etsinnät.

Apua paikalle hälytettiin ensin Ruotsista. Antonsson kertoo, että Ruotsin rannikkovartioston lento oli ollut putoamispaikalla ensimmäisenä ja havainnut paikalla öljylautan ja pieniä hylyn palasia, mikä osoittaa maahansyöksyn olleen raju.

Ruotsista apuun kutsutut pelastajat kutsuttiin takaisin Ruotsiin paikallista aikaa yhdeksältä illalla. Lisäksi Latvian ilmailuviranomaiset ovat kertoneet liettualaisten pelastajien tulleen avuksi.

Asiantuntija arvelee syyksi vuotoa

Kone oli lähtenyt matkaan Espanjan Jerezistä, ja sen määränpäänä oli Saksan Köln. Kone ei kuitenkaan laskeutunut Saksaan vaan jatkoi pohjoiseen, ensin kohti Tanskaa ja sitten Ruotsia.

Mediatietojen mukaan yhteys koneeseen menetettiin sen ollessa Ranskan ilmatilassa.

TT kertoo, että sekä tanskalaiset että saksalaiset koneet lensivät koneen lähellä, eivätkä niiden lentäjät nähneet ketään onnettomuuskoneen ohjaamossa. SVT:n mukaan konetta tarkkailemaan lensivät espanjalaiset ja ranskalaiset hävittäjät, mutta myöhemmin SVT muokkasi juttuaan ja kertoi koneiden olleen "useista eri maista".

Lentoturvallisuuden asiantuntija Hans Kjäll sanoo TT:lle, että onnettomuuden taustalla oli todennäköisesti lentokoneessa tapahtunut vuoto, joka aiheutti hapen loppumisen. Hän arvelee koneessa olleiden menettäneen tajuntansa.

SVT kertoi aiemmin, että pelastusoperaatiota valmisteltiin alun perin Gotlannin lähelle, sillä koneen polttoaineen oli laskettu loppuvan siihen mennessä. Myös Expressenin mukaan Ruotsissa varauduttiin siihen, että kone putoaa Ruotsin aluevesillä.

Kjällin mukaan noin 10 000 metrin lentokorkeudessa happea on hyvin vähän ja tajunnan voi menettää 30 sekunnissa. Hän kertoo, että paineen laskua ei välttämättä huomaa itse.

TT:n mukaan vielä ei ole selvää, mikä maa on vetovastuussa onnettomuustutkinnassa. Kjäll sanoo, että Cessna 551 -koneissa lentodataa tallentavat niin sanotut mustat laatikot eivät ole pakollisia, joten onnettomuuden syyn selvittäminen voi olla hankalaa.

Lentokone putosi Itämereen Latvian edustalla 40 kilometriä luoteeseen Ventspilsin kaupungista, kertovat muun muassa ruotsalaiset mediat Dagens Nyheter ja yleisradioyhtiö SVT.

SVT:n mukaan suihkukone nousi ilmaan Etelä-Espanjassa hieman ennen kello 16 Suomen aikaa. Kello 20.20 se ohitti Gotlannin eteläkärjen ja jatkoi sen jälkeen koillis­sunnassa Itämeren yllä. Kello 20.35 kone alkoi menettää korkeutta ja nopeutta ja putosi Itämereen.

Antonsson kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kone putosi lopulta siksi, että siitä loppui polttoaine.

Kuvakaappaus pudonneen koneen reitistä Flightradar24-palvelusta.

PUDONNUT Cessna 551 -mallinen suihkukone on yksityisessä omistuksessa, ja konetyyppiin mahtuu yleensä kuudesta kahdeksaan matkustajaa. Reutersin mukaan lentokone oli rekisteröity Itävaltaan.

Kölnin lentokentän lennonjohto yritti saada lentäjään yhteyttä siinä onnistumatta.

Bild-lehden mukaan lentokoneen sisätiloissa ilmeni ilmanpaineongelmia sen noustua ilmaan. Bild kertoo myös, että yhteys koneeseen menetettiin sen ollessa Ranskan ilmatilassa.

DN kertoo, että saksalainen ja tanskalainen hävittäjä lähetettiin tarkastamaan reitiltään poikennutta konetta. Hävittäjien lentäjät eivät nähneet ketään sen ohjaamossa.

Aftonbladetin mukaan konetta seuranneen tanskalaisen F16-hävittäjän lentäjä näki, kuinka kone alkoi pyöriä kehässä ja menetti lentokorkeuttaan ja putosi lopulta Itämereen.

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan 5.9. kello 7.55.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut