Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov haudataan

Hautajaiset eivät ole valtiolliset, vaikka valtio on osallistunut niiden järjestelyihin.

Gorbatšov oli kuollessaan 91-vuotias.

3.9. 9:58

Aiemmin tällä viikolla kuollut Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov haudataan Moskovassa lauantaina.

Kaikille avoin muistotilaisuus järjestetään Moskovan ammattiliittojen talolla. Hautajaiset eivät ole valtiolliset, vaikka valtio on osallistunut niiden järjestelyihin.

Kremlin tiedottajan mukaan presidentti Vladimir Putinin aikataulut eivät mahdollista presidentin osallistumista hautajaisiin. Putin kävi kuitenkin jättämässä jäähyväiset Gorbatšoville tämän arkulla torstaina.

Moskovan ammattiliittojen talolla on aiemmin järjestetty monien Neuvostoliiton johtajien hautajaistilaisuuksia. Talon pilarisalissa on pidetty muun muassa Vladimir Leninin ja Josif Stalinin hautajaisseremoniat.

Gorbatšov haudataan muistotilaisuuden jälkeen vaimonsa Raisan viereen Novodevitshin hautausmaalle. Gorbatšov oli kuollessaan 91-vuotias. Hän oli ensimmäinen yli 90-vuotiaaksi elänyt venäläisjohtaja.

Gorbatšov tunnetaan Neuvostoliiton avautumiseen johtaneiden perestroikan ja glasnostin – uudistamisen ja avoimuuden – isänä. Hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1990. Hänen ajamansa politiikka oli keskeisessä roolissa kylmän sodan loppumisessa sekä Neuvostoliiton hajoamisessa, josta häntä on arvosteltu Venäjän mediassa.

Myös presidentti Putin on harmittelut Neuvostoliiton kaatumista. Gorbatšovin kuoleman jälkeen Putin kommentoi Gorbatšovilla olleen merkittävä vaikutus maailmanhistorian kulkuun.

Valtionjohtajat ympäri maailmaa ovat muistelleet Gorbatšovia kunnioittavasti ja puhuneet hänestä rauhan miehenä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Gorbatšovin tuoneen enemmän vapautta miljoonille ihmisille ja luoneen turvallisemman maailman.

Berliinissä suruliputetaan lauantaina Gorbatšovin muistoksi.

Uutista päivitetty 3.9. kello 17.44. Tässä uutisessa näytettiin aiemmin suoraa lähetystä hautajaisista. Lähetys on päättynyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut