Energian hinnan vauhdikas nousu voi pakottaa brittipubeja sulkemaan ovensa

Britanniassa inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle 40 vuoteen. Koko maata koetteleva elinkustannuskriisi ulottuu myös peribrittiläisiin pubeihin.

30.8. 8:28

Lontoo

Britanniassa energian hinta on noussut niin paljon, että on varoiteltu, että talvella erityisesti pienituloiset saattavat joutua valitsemaan ruoan ostamisen ja kotinsa lämmittämisen välillä. Lämmittelemään ei välttämättä pääse edes lähipubiin: tiistaina kuusi maan suurinta pubi- ja panimoyritystä varoitti avoimessa kirjeessään hallitukselle, että ilman tukea monet pubit voivat päätyä sulkemaan ovensa pysyvästi.

Varsinkin energian hinta on noussut niin korkealle, että alan toimijoiden mukaan pubit eivät enää saa laskujaan maksettua. Britanniassa inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle 40 vuoteen, ja joidenkin pubien kerrotaan saaneen yli kolminkertaisia energialaskuja aiempaan verrattuna.

JW Lees -ketjun johtaja William Lees-Jones kertoo, että jotkut energiayhtiöt kieltäytyvät antamasta pubeille tarjouksia. Greene King -ketjun toimitusjohtaja Nick Mackenzie sanoo erään pubin energialaskujen kasvaneen pelkästään tämän vuoden aikana 33 000 punnalla eli yli 38 000 eurolla.

Alan toimijoiden näkemys on, että jos hallitus ei tule pubien ja panimoiden avuksi, pubit eivät pysty maksamaan laskujaan.

Pubien määrä on jo ennätyksellisen vähäinen

Greene King, JW Lees, Carlsberg Marston's, Admiral Taverns, Drake & Morgan ja St Austell Brewery vetoavat avoimessa kirjeessään, että hallitus ulottaisi energian hintakaton koskemaan myös yrityksiä. Tällä hetkellä hintakatto koskee vain yksityisiä kotitalouksia.

Hintakattokaan ei pelasta kaikkia: energiamarkkinoita säätelevä Ofgem ilmoitti viime viikolla 80 prosentin nostosta keskivertokotitalouden kaasun ja sähkön hintaan lokakuusta eteenpäin, ja vielä suurempia laskuja voi olla luvassa tammikuusta alkaen.

Myös pubi- ja panimoalan yrittäjäjärjestö British Beer and Pub Association on varoittanut, että energian kohonnut hinta voi vahingoittaa toimialaa enemmän kuin koronaviruspandemia, jos mitään tukitoimia ei tehdä.

Englannin ja Walesin pubien määrä on laskenut ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa alle 40 000:n. Määrä on vähentynyt yli 7 000:lla kymmenessä vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut