Putinin ja puolustusministeri Šoigun välit kylmenivät, kun Kiovan valloitus epäonnistui – Nyt Šoigu odottaa pääsyä syntipukiksi

Asevoimien suurin ongelma upseerilähteiden mukaan on, ettei Šoigu uskalla esittää Putinille edes osittaista liikekannallepanoa, koska on tullut väittäneeksi, että Ukraina kukistetaan vakinaisilla joukoilla, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pekka Hakala analyysissään.

Vladimir Putin ja Sergei Šoigu osallistuivat Venäjän laivastonpäivän juhlallisuuksiin heinäkuun viimeisenä päivänä Pietarissa.

29.8. 22:15

Britannian sotilastiedustelu kertoi maanantaina Ukrainan-tilannekatsauksessaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on siirtänyt puolustusministeri Sergei Šoigun syrjään Ukrainan sodan johdosta. Brittitiedustelun mukaan Putin ottaa sotaraportit vastaan suoraan rintamakomentajilta.

Britannian tiedustelu perustaa väitteensä ”riippumattomien venäläisten tiedotusvälineiden” keräämiin tietoihin. Mitkä tiedotusvälineet asiasta ovat raportoineet, sitä britit eivät kerro.

Venäjän sodankäynnin suorasukaisin kritiikki ei ole tullut tähän mennessä niin sanotulta rauhanoppositiolta vaan niin kutsutulta ”sotapuolueelta”. Toisin sanoen niiltä, joiden mielestä Venäjän pitäisi sotia Ukrainassa paremmin ja tehokkaammin.

Äänekkäin tämän kannan esittäjä on entinen tiedustelu-upseeri ja niin sanotun Donetskin kansantasavallan lyhytaikainen puolustusministeri Igor Girkin, 51. Girkin nousi maailmanmaineeseen taistelijanimellään Strelkov keväällä 2014. Hän otti pienen venäläisjoukon avulla haltuunsa Slovjanskin teollisuuskaupungin Itä-Ukrainassa lähes kolmen kuukauden ajaksi.

Girkin haukkui Venäjän sodankäynnin lyttyyn maaliskuun 30. päivänä esiintyessään äärikansallismielisen ”futurologin” Maksim Kalašnikovin Youtube-kanavan eli Roi-TV:n Radar-ajankohtaisvideolla. Girkin vertasi Venäjän toimia sodan alussa ”Neuvostoliiton epäonnistuneeseen ja häpeälliseen talvisotaan” Suomea vastaan.

Samassa yhteydessä Girkin antoi Šoigulle lempinimen Pahvi-Marsalkka, tai venäläisittäin Vaneri-Marsalkka. Nimitys jäi elämään erityisesti ukrainalaisessa mediassa, vaikka Ukraina onkin nimennyt Girkinin terroristiksi ja vuosia sitten.

Brittitiedustelu tuskin nimittäisi Girkinin julkaisualustoja tai Roi-TV:tä ”riippumattomiksi” medioiksi. Tämänkertainen Lontoon-analyysi onkin luultavasti peräisin tutkivaa journalismia harjoittavalta Važnyje istorii -sivustolta. Voi olla, että briteillä on omiakin lähteitä tai peräti samoja lähteitä kuin sivustolla.

Važnyje istorii pitää päämajaansa Latviassa. Palkitun Novaja Gazeta -lehden tutkivan journalismin osaston ex-johtaja Roman Anin perusti sivuston pari vuotta sitten yhdessä tutkivan journalistin Olesja Šmagunin kanssa.

Važnyje istorii julkaisi viime viikon tiistaina artikkelin, jossa kerrottiin Putinin ja Šoigun välien kylmenemisestä sen jälkeen, kun Venäjän ”salamasota” ja Kiovan valloitus olivat epäonnistuneet. Tiedot perustuvat nimettömiin esikuntalähteisiin.

Artikkelin mukaan Putin otti ensin sodanjohdon suoraan haltuunsa mutta huomasi pian, ettei siitä mitään tule. Kesällä Putin alkoi ottaa raportteja vastaan suoraan rintamalohkoja komentavilta kenraaleilta.

Tämä tuli selväksi viimeistään heinäkuun neljäntenä päivänä, kun Putin otti televisioidussa tilanteessa vastaan Šoigun tilannekatsauksen. Puolustusministerin takeltelevan sisälukutuokion jälkeen Putin sanoi ”kiitos” ja totesi saneensa vastaavat tiedot keskisen ja eteläisen rintamalohkojen komentajilta.

Asevoimien tämän hetken suurin ongelma Važnyje istoriin upseerilähteiden mukaan on, ettei Šoigu uskalla esittää Putinille edes osittaista liikekannallepanoa, koska on tullut väittäneeksi, että Ukraina kukistetaan vakinaisilla joukoilla.

Lähteiden mukaan Venäjällä on rintamalla 150 000–180 000 sotilasta, kun lasketaan mukaan myös ”kansantasavaltojen” joukot.

Ukraina on taas saanut riveihinsä venäläisten mukaan jo 700 000 sotilasta.

Venäläisupseerien mukaan värvättyjen eroamisen estäminen uhkailulla, vankien värvääminen rintamalle ja yksityisen Wagner-yhtymän sotilaiden käyttäminen ovat nappikauppaa ylivoimaa vastaan.

Esikuntalähteiden mukaan asevoimat käyttää tilanteen vuoksi runsain määrin rahaa teettääkseen asiantuntija-analyysejä, jotka osoittavat liikekannallepanon välttämättömyyden. Lisää rahaa tuhlataan, kun näitä analyysejä tungetaan venäläisiin tiedotusvälineisiin siinä toivossa, että Putin lukisi ne.

Syyllisten etsiminenkin on artikkelin mukaan täydessä käynnissä. Sotilastiedustelu GRU on kerännyt läjäpäin materiaalia turvallisuuspalvelu FSB:n 5. osaston virheistä Ukrainan ”erikoisoperaation” valmistelussa. FSB:n sotilastiedustelu eli armeijaan soluttautuneet agentit puolestaan ovat kasanneet laajat todisteet asevoimien korruptiosta.

Materiaalia ei artikkelin mukaan ole toistaiseksi juuri julkaistu, koska paljastusten pelätään laskevan joukkojen ennestäänkin kehnoa motivaatiota.

”Julkaisemme kaiken kunhan ensin voitamme sodan”, sivuston lähde vakuuttaa.

Mutta jos voittoja ei rupea kuulumaan, tulee Šoigusta syntipukki, esikuntalähteet arvelevat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut