Kaksi Yhdysvaltain sota-alusta purjehti Taiwaninsalmella

Merivoimien mukaan läpikulun tarkoituksena oli osoittaa Yhdysvaltain sitoumus vapaaseen ja avoimeen Tyynenmeren alueeseen.

Yhdysvaltain merivoimien välittämä kuva näyttää yhdysvaltalaisen sota-aluksen Taiwaninsalmella sunnuntaina 28. elokuuta.

28.8. 10:36

Kaksi Yhdysvaltain sota-alusta purjehti Taiwaninsalmen poikki sunnuntaina, Yhdysvaltain merivoimat kertoo.

Kyseessä oli ensimmäinen läpikulku merialueella Kiinan järjestettyä Taiwanin ympärillä aiemmin tässä kuussa sotilasharjoituksia ”pelotteena” Yhdysvalloille ja Taiwanille.

Yhdysvaltain merivoimien mukaan läpikulun tarkoituksena oli osoittaa Yhdysvaltain sitoumus vapaaseen ja avoimeen Tyynenmeren alueeseen. Merivoimat korosti tiedotteessaan, että kulku tapahtui kohdasta, joka on rannikkovaltion aluemeren ulkopuolella.

”Yhdysvaltain armeija lentää, purjehtii ja toimii kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii”, merivoimat tiedotti.

Kiina kommentoi asiaa sunnuntaina toteamalla, että se tarkkailee Taiwaninsalmen läpi purjehtivia Yhdysvaltain aluksia, ylläpitää korkeaa valmiustilaa ja on valmis kukistamaan kaikki provokaatiot. Kiinan kommentista kertoi uutistoimisto Reuters.

Kiina pitää Taiwania omana provinssinaan. Jännitteet alueella ovat pysyneet korkeina Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailtua saarella elokuun alussa.

Pelosin vierailu aiheutti kriisin maiden välille, sillä Kiina piti sitä provokaationa. Vastatoimena Kiina katkaisi yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi ilmastoasioissa.

Lue lisää: Kiina jatkaa sittenkin sotaharjoitustaan Taiwanin lähistöllä

Lue lisää: Kiina raivostui Pelosin vierailusta ja paiskasi ilmastoyhteistyön Yhdysvaltojen kanssa romukoppaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut