Ukrainassa rautatieaseman ohjusiskussa kuollut jo yli 20 ihmistä

Ukraina haluaa haastaa Putinin oikeuteen hyökkäyssodan aloittamisesta.

Mies kyykistyi Venäjän armeijan hyökkäyksessä kuolleen 11-vuotiaan poikansa ruumiin viereen Dnipropetrovskissa, Ukrainassa keskiviikkona 24. elokuuta.

25.8. 9:21

Kiova

Ukrainassa kuolonuhrien määrä on noussut Venäjän keskiviikkoisessa ohjusiskussa rautatieasemalle Dnipropetrovskin alueella maan keskiosassa. Iskussa on kuollut ainakin 22 ihmistä, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyi verkkosivullaan.

Zelenskyin mukaan nuorin kuolonuhri oli 11-vuotias.

Aiemmin kerrottiin ainakin 15 ihmisen kuolleen ja 50 haavoittuneen.

Zelenskyi on vannonut, että Ukraina taistelee sodassa ”loppuun asti” eikä aio luopua alueistaan tai pyrkiä yhteisymmärrykseen terroristien kanssa.

Keskiviikkona Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tuli kuluneeksi puoli vuotta. Keskiviikkona vietettiin myös Ukrainan itsenäisyyspäivää.

Zelenskyi varoitti jo viime viikonloppuna, että Venäjä saattaa suunnitella jotakin ”erityisen julmaa” Ukrainan itsenäisyyspäivälle.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby on puolestaan varoittanut, että Venäjä aikoo pian ilmoittaa kansanäänestysten järjestämisestä miehittämillään alueilla. Hänen mukaansa Venäjän johto on ohjeistanut viranomaisia aloittamaan valekansanäänestysten valmistelun.

Uusi tuomioistuin tarpeen?

Ukraina kehittää suunnitelmaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen korkeimpien sotilaskomentajiensa asettamisesta syytteeseen sodan aloittamisesta.

Kansainvälisen tuomioistuimen suunnittelua johtaa Andri Smyrnov, Ukrainan presidentin hallinnon päällikkö.

Syyte koskisi hyökkäysrikoksia. Ne ovat osa niin kutsuttua kansainvälisen oikeuden Rooman perussääntöä, joka hyväksyttiin vuonna 2010.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on käsitellyt maailman vakavimpia rikoksia viimeisen 20 vuoden ajan. Se tutkii jo nyt sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhaa Ukrainassa. ICC ei kuitenkaan voi tutkia väitteitä Ukrainan sodan hyökkäysrikoksista, koska Venäjä tai Ukraina eivät ole ratifioineet Rooman perussääntöä.

Ukrainan ajama tuomioistuin on siksi Smyrnovin mukaan ”ainoa tapa varmistaa, että sodan aloittaneet rikolliset saatetaan nopeasti syytteeseen”.

”Maailman muisti on lyhyt. Siksi haluan tämän tuomioistuimen aloittavan työnsä ensi vuonna”, hän lisää.

Ukraina on tietoinen siitä, että mahdollisuuksia syytettyjen saamiseksi paikalle oikeudenkäyntiin ei juuri ole.

”Oikeudenkäynti kuitenkin varmistaa, että nämä ihmiset leimataan rikollisiksi ja että he eivät saa matkustaa sivistyneessä maailmassa”, Smyrnov sanoo.

Noin 600 epäiltyä tunnistettu

Ukrainan syyttäjät ovat tähän mennessä tunnistaneet noin 600 hyökkäysrikoksista epäiltyä. Ryhmässä on korkea-arvoisia sotilaskomentajia, poliitikkoja ja poliittisia kommentaattoreita.

Tuomioistuimesta on laadittu kansainvälinen sopimus, joka on nyt valmis hallituksille allekirjoitettavaksi. Allekirjoittaneet maat tunnustavat tuomioistuimen tuomiovallan, mikä tarkoittaa, että tuomitut voidaan pidättää kyseisen maan alueella.

Smyrnovin mukaan useat maat ovat valmiita allekirjoittamaan asiakirjan ennen vuoden loppua.

Puola ja Baltian maat ovat kannattaneet vahvasti uutta tuomioistuinta, kun taas Ranska ja Saksa ovat ainakin toistaiseksi olleet varautuneempia.

”Jotkut maat yrittävät pitää pienen ikkunan auki päästäkseen neuvottelemaan Putinin kanssa”, Smyrnov sanoo.

Silti myös Länsi-Eurooppa on hiljalleen alkanut lämmetä ajatukselle: esimerkiksi EU-parlamentti vaati toukokuussa erityistä kansainvälistä tuomioistuinta hyökkäysrikoksia tutkimaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut