Länsimaat onnittelivat Ukrainaa ja vakuuttivat avun Venäjää vastaan jatkuvan

Britannian Johnson käväisi Kiovassa ja Yhdysvallat lähettää lisää aseapua. Valko-Venäjän johdolta irvokkaat onnittelut.

24.8. 20:31

Kiova/Moskova/Helsinki

Ukrainan johdolle sateli keskiviikkona länsimailta sekä onnitteluja itsenäisyyspäivän johdosta että vakuutteluja jatkuvasta tuesta Venäjän hyökkäyssotaa vastaan tulevaisuudessakin. Keskiviikkona tuli kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi pitävänsä sodan vuosipäivää ”surullisena ja traagisena virstanpylväänä”.

Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan poikkesi Kiovaan tuomaan omat onnittelunsa ja Britannian tuenilmaisun.

”Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole koskaan ymmärtänyt, miten vahva tahto ukrainalaisilla on vastarintaan. Te puolustatte oikeuttanne elää rauhassa ja vapaana, ja juuri siksi Ukraina voittaa”, Johnson sanoi toimittajille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi myöhemmin Johnsonille korkean kunniamerkin, jonka saavat ne, joiden katsotaan tukeneen merkittävästi maan itsemääräämisoikeutta.

”Kaikki maat eivät ole niin onnekkaita, että niillä olisi tällainen ystävä. Britannia auttaa meitä lähestymään voittoa, josta me olemme varmoja”, Zelenskyi sanoi.

Britannia on tukenut Ukrainaa sodan alusta asti muun muassa kalustoavulla, rahoituksella ja kouluttamalla joukkoja.

Irvokkaimmat onnittelunsa Ukraina sai pohjoisesta naapurimaasta Valko-Venäjältä, joka on sallinut Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen kulkea alueensa läpi. Ukrainaan on myös tehty iskuja suoraan Valko-Venäjän alueelta.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo kuitenkin olevansa vakuuttunut, etteivät maiden väliset nykyiset ”ristiriidat” kykene tuhoamaan kansojen vuosisataisia hyviä naapuruussuhteita.

Valko-Venäjä haluaa edistää sopusointua ja ”ystävällistä sekä kunnioittavaa” yhteydenpitoa Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä kaikilla tasoilla, Lukashenka jatkoi.

Yhdysvallat onnitteli aseavulla

Yhdysvallat ei tyytynyt pelkkiin sanoihin. Maan presidentti Joe Biden kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle liki kolmen miljardin dollarin eli noin kolmen miljardin euron edestä lisää sota-apua.

Apupaketista oli kerrottu jo aikaisemminkin, mutta se vahvistettiin keskiviikkona. Kyseessä on suurin Ukrainan saama yksittäinen tukipaketti sodan aikana.

Presidentti Zelenskyi vakuutti itsenäisyyspäivän puheessaan, että Ukraina taistelee loppuun asti Venäjää vastaan.

”Meille ei ole väliä, millainen armeija (hyökkääjällä) on, meille on tärkeää maamme. Taistelemme loppuun asti”, hän sanoi videopuheessaan.

”Olemme pysyneet vahvoina kuusi kuukautta. Se on rankkaa, mutta olemme puristaneet nyrkkimme ja taistelemme kohtalomme puolesta. Nostamme kätemme ylös vain kerran –  kun juhlimme voittoamme”, Zelenskyi lupasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut