Zelenskyi: Tappio koko maailmalle, jos Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden takaamiseksi ei löydy tahtoa

Ukrainan ydinvoimayhtiön mukaan Zaporizhzhjan voimalan läheiseen paloasemaan on kohdistunut venäläisjoukkojen iskuja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati maanantai-iltaisessa puheessaan venäläisjoukkoja poistumaan Zaporizhzhjan ydinvoimalalta.

16.8. 7:30

Helsinki/Kiova

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati maanantai-iltaisessa puheessaan venäläisjoukkoja poistumaan ehdoitta Zaporizhzhjan ydinvoimalalta ja sen läheisyydestä.

Presidentti vaati kovempia pakotteita Venäjää sekä sen ydinvoimayhtiö Rosatomia kohtaan.

”Maailma on kamppaillut vuosikymmeniä huolellisen ydinmateriaalien käsittelyn kanssa. Jos maailmalta puuttuu voima ja tahto suojella yhtä ydinvoimalaa, maailma häviää”, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja.

Kymmenet maat ovat vedonneet sen puolesta, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan luona ei taisteltaisi.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kertoi maanantaina, että Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomin mukaan venäläisjoukkojen iskut Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähistöllä ovat kohdistuneet myös paloasemaan, joka vastaa hätätilanteissa palojen sammutuksesta voimalan alueella.

Lehden mukaan tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole päässyt voimalalle venäläismiehityksen aikana.

IAEA on ilmaissut pelkonsa siitä, että taistelut voivat vaurioittaa voimalaa ja aiheuttaa ydinonnettomuuden.

Venäjän tukemalla Donetskin separatistialueella alkoi oikeudenkäynti viittä ulkomaalaista taistelijaa vastaan

Venäjän tukemalla Donetskin separatistialueella alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa viittä ulkomaalaista taistelijaa syytetään palkkasotilaana toimimisesta, kertovat venäläismediat.

Syytettyinä ovat Ukrainan joukkojen riveissä taistelleet kolme brittitaistelijaa sekä yksi ruotsalainen ja kroatialainen taistelija.

Syytettyjä voi uhata kuolemantuomio. Venäjällä kuolemantuomio lakkautettiin käytännössä 1990-luvulla, mutta Itä-Ukrainan separatistialueilla kuolemantuomio on palautettu voimaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet tuomitsi kesäkuussa vastaavanlaisen oikeudenkäynnin puutteellisena ja mahdollisena sotarikoksena. Kesäkuun alussa Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit tuomitsivat kaksi britannialaista ja yhden marokkolaisen taistelijan kuolemaan. Kaikki kolme tuomittua ovat valittaneet tuomioistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut