Kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie hengityskoneessa, vaarassa menettää silmänsä ja maksa vaurioitunut

Puukottaja on tunnistettu, mutta puukotuksen motiivi ei ole vielä selvillä.

13.8. 11:57

New York

Perjantaina kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie on hengityskoneessa, eikä hän pysty puhumaan, kertoo Rushdien agentti Andrew Wylie lausunnossaan New York Timesille.

Wylien mukaan Rushdie on vaarassa menettää toisen silmänsä, kädestä on katkennut hermot ja maksa on vaurioitunut.

Rushdien kimppuun hyökättiin Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa, kun hän oli aloittamassa esitelmää.

Rushdien ja tämän haastattelijan kimppuun hyökännyt mies on otettu kiinni, mutta poliisi ei ole kertonut tietoja hyökkääjän mahdollisesta motiivista. Poliisi on tunnistanut hyökkääjän, ja kyseessä on 24-vuotias mies, joka on kotoisin Fairfieldistä New Jerseyn osavaltiosta.

New Yorkin osavaltion poliisin edustaja Eugene Staniszewski kertoi toimittajille, että puukotuksen jälkeen tilaisuudessa paikalla olleet ihmiset olivat rynnänneet hyökkääjän päälle ja taltuttaneet tämän. Sen jälkeen paikalla ollut poliisi pidätti hyökkääjän.

Yleisössä ollut lääkäri antoi sen jälkeen ensiapua Rushdielle ja tätä haastatelleelle Ralph Henry Reeselle, kunnes paikalle hälytetyt ensihoitajat saapuivat.

Poliisin mukaan Reese sai hyökkäyksessä vammoja kasvoihin, mutta hän on päässyt jo pois sairaalasta.

Ajatollah Khomeini langetti kuolemantuomion Rushdielle

75-vuotias Rushdie teki kirjailijana kansainvälisen läpimurtonsa vuonna 1981 kirjallaan Keskiyön lapset, joka voitti arvostetun Booker-palkinnon ilmestymisvuonnaan. Rushdie tunnetaan kuitenkin parhaiten vuonna 1988 ilmestyneestä kirjastaan Saatanalliset säkeet.

Sen jälkeen kun Rushdielta ilmestyi kirja Saatanalliset säkeet, Iranin edesmennyt uskonnollinen johtaja ajatollah Khomeini antoi Rushdiesta 1980-luvun lopussa uskonnollisen lausunnon eli fatwan, jossa hän langetti Rushdielle kuolemantuomion. Kirja on edelleen kielletty useissa maissa Aasiassa ja Lähi-idän maissa, sillä jotkut muslimit ovat tulkinneet kirjan olevan epäkunnioittava profeetta Muhammedia kohtaan.

Fatwan vuoksi intialais-brittiläinen Rushdie joutui piileskelemään lähes vuosikymmenen ajan ja joutui muuttamaan jatkuvasti paikasta toiseen Britanniassa. Tuolloin Britannian hallitus oli luvannut Rushdielle poliisisuojelua. Kirjailija ei voinut paljastaa olinpaikkaansa edes omalle perheelleen.

Myös Saatanallisten säkeiden kääntäminen on ollut hengenvaarallista. Vuonna 1991 Rushdien japanilainen kääntäjä murhattiin. Myöhemmin myös kirjan italialaista kääntäjää puukotettiin ja kirjan norjalaista kustantajaa ammuttiin, mutta he selviytyivät hengissä. Lisäksi useat kääntäjät ovat saaneet tappouhkauksia.

Fatwaa ei ole edelleenkään peruttu, mutta Rushdie palasi normaalimpaan elämään 1990-luvun lopulla. Tuolloin Iran totesi, ettei se tue enää aikeita Rushdien salamurhaamiseksi.

Iranin konservatiivinen lehdistö ylisti hyökkääjää

Iranin ultrakonservatiiviset sanomalehdet ylistivät hyökkääjää lauantaina.

”Bravo tälle rohkealle ja velvollisuudentuntoiselle miehelle, joka hyökkäsi luopion kimppuun”, Kayhan-lehti kirjoitti.

”Suudelkaamme sen käsiä, joka repi Jumalan vihollisen niskan veitsellä”, lehti lisäsi.

Iranin ydinneuvottelijoiden neuvonantaja Wienissä, Mohammad Marandi, tviittasi ”ettei hän vuodata kyyneleitä islaminuskoisia ja islamia kohtaan loputonta vihaa ja halveksuntaa suoltavan kirjailijan takia”.

Juttua päivitetty 13.8. kello 12.43. Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut