Suomalaistutkimus: Arktinen alue on lämmennyt jopa neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin

Lämpeneminen on ollut vieläkin voimakkaampaa esimerkiksi Barentsinmerellä.

Kuva 60-metrisestä Getz-jäähyllystä Etelämantereella vuodelta 2016.

11.8. 19:24

Helsinki

Arktiset alueet ovat lämmenneet jopa neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin, osoittaa Ilmatieteen laitoksen tekemä tutkimus. Näin ollen yleisesti käytössä oleva väittämä, jonka mukaan arktinen alue lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin muu maapallo, aliarvioi selvästi pohjoisten alueiden havaittua lämpötilojen nousua.

Joillakin arktisilla alueilla lämpeneminen on ollut vieläkin voimakkaampaa. Esimerkiksi Barentsinmeren alueella lämpö on noussut seitsemän kertaa nopeammin kuin globaalisti keskimäärin.

Viime vuosikymmenien aikana havaittua ilmiötä, jossa ilmasto on lämmennyt eniten arktisella alueella, kutsutaan arktiseksi voimistumiseksi.

Ilmatieteen laitoksen tekemän tutkimuksen tulokset julkaistiin Communications Earth & Environment -tiedelehdessä.

Arktinen voimistuminen suurinta syksyllä ja alkutalvesta

Ilmatieteen laitos toteaa, että nyt saatuun lämpenemisen tulokseen on vaikuttanut osaltaan myös se, miten Arktis alueena määritellään ja miltä ajalta lämpenemisnopeus lasketaan.

”Arktinen alue määriteltiin pohjoista napapiiriä käyttäen, koska halusimme tarkastella aluetta, jonka suurin osa ihmisistä mieltää Arktikseksi. Keskityimme vuodesta 1979 alkavaan ajanjaksoon, koska havaintoaineistot ovat luotettavampia sen jälkeen ja toisaalta voimakas lämpeneminen alkoi 1970-luvulla”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen tiedotteessa.

Arktinen voimistuminen on suurinta myöhään syksyllä ja alkutalvesta, jolloin ilmastonmuutoksen myötä osaksi jäästä vapautunut lämmin merenpinta luovuttaa lämpöä ilmakehään. Jääpeite on kylläkin vähentynyt eniten kesällä ja alkusyksyllä, mutta silloin merenpinta luovuttaa lämpöä vain vähän, koska ilmakehä ja meri ovat kutakuinkin yhtä lämpimiä.

Arktisen voimistumisen suuruuteen vaikuttavat ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen lisäksi ilmastojärjestelmän luonnolliset, pitkäaikaiset vaihtelut. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan nämä molemmat tekijät ovat todennäköisesti olleet merkittäviä viimeisten 43 vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut