Italian senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – Populistipuolueen edustaja olisi halunnut panna ratifioinnin jäihin vastalauseena konepajayhtiö Wärtsilälle

Italiasta tuli senaatin äänestyksen myötä 22. Nato-maa, joka ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Yhdysvalloissa senaatin on määrä äänestää myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Ranskan kansalliskokous päätyi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden kannalle äänin 209–46.

3.8. 19:53

Italian senaatti hyväksyi keskiviikkona Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Asiasta kertoi senaatin Twitter-tili.

Italian parlamentin alempi kamari eli edustajainhuone hyväksyi Naton laajentumisen tiistaina selvin luvuin.

Senaatissa annettiin 202 jaa-ääntä. 13 senaattoria vastusti ja kaksi äänesti tyhjää.

Senaatin hyväksynnän myötä Italiasta tuli 22. maa, joka on ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon.

Päätös syntyi vailla suurempia soraääniä, joskin populistisen Lega-puolueen edustaja Massimiliano Fedriga Friuli-Venezia Giuliasta esitti, että ratifiointi pantaisiin jäihin. Fedriga halusi näin esittää vastalauseen konepajayhtiö Wärtsilän aikeelle keskittää nelitahtimoottorien rakentamisen Vaasaan, minkä myötä Triestessä menetetään 450 työpaikkaa. Asiasta kertoi Domani-lehti.

Yhdysvalloissa senaatin on määrä äänestää asiasta myöhään keskiviikkona Suomen aikaa.

Myöhään tiistai-iltana Naton laajentumisen ratifioi Ranska, kun kansalliskokous äänesti asiasta. Ranskalaislehti Le Figaron ja uutistoimisto AFP:n mukaan 209 edustajaa äänesti jäsenyyden puolesta ja 46 sitä vastaan. Jäsenyyttä vastaan äänesti laitavasemmiston edustajia. Kansalliskokouksessa on 577 edustajaa.

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna tviittasi, että kansalliskokouksen suuri enemmistö tuki jäsenyyttä ja että oli kunnia puolustaa nyt hyväksyttyä Nato-asiakirjaa hallituksen puolesta.

”Näillä jäsenyyksillä vahvistetaan turvallisuuttamme”, Colonna kirjoitti.

Suurin osa hyväksynyt jäsenyyden

Aiemmin tiistaina Italian edustajainhuone ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon. Italian yleisradioyhtiö RAI kertoi, että ratkaisevassa äänestyksessä annettiin 398 ääntä laajentumisen puolesta ja yhdeksän vastaan.

Nato-jäsenyys tulee ratifioida eli vahvistaa kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa.

Ennen Italiaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden oli ratifioinut 21 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska ja Viro.

Ratifiointi on vielä tekemättä Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa, Slovakiassa, Tshekissä, Turkissa, Unkarissa ja Yhdysvalloissa.

Turkki on julkisuudessa suhtautunut hyvin kriittisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen ja vihjaillut, etteivät maat tee tarpeeksi terrorismin torjumiseksi. Maat allekirjoittivat aiemmin kesällä yhteisymmärrysasiakirjan, joka edisti jäsenyysprosessia. Asiakirjan muotoilut ovat kuitenkin jättäneet tulkinnanvaraa.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi heinäkuussa päätöslauselman, joka kannattaa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut