Tulivuori purkautuu Islannissa

Tulivuori purkautuu Islannissa lähellä pääkaupunkia. Purkaus havaittiin noin 40 kilometrin päässä Reykjavikista.

3.8. 19:38

Tulivuori on alkanut purkautua Islannissa lähellä pääkaupunki Reykjavikia, kertoo Islannin meteorologinen virasto (IMO). Paikallisten tiedotusvälineiden videoilla näkyy, kuinka laavaa levisi halkeamista maassa, kertoo AFP.

Purkaus havaittiin noin 40 kilometrin päässä Reykjavikista, lähellä Fagradalsfjall-nimistä vuorta. Purkauksen tarkkaa paikkaa ei ole vielä varmistettu, IMO kertoi Twitterissä.

Purkaus ei ole tällä hetkellä vaikuttanut yhdenkään lentoyhtiön toimintaan, Islannin kansallisen lentokentän viranomainen kertoi AFP:lle.

Islannissa on enemmän aktiivisia tulivuoria kuin missään muussa Euroopan maassa. Islannin yleisradio RÚV näyttää purkauksesta suoraa lähetystä. Jos alla oleva videoupotus ei toimi, voit seurata lähetystä täältä.

RÚV kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että alue purkauksen lähellä oli suljettu liikenteeltä. Poliisi on kehottanut välttämään aluetta, sillä purkauksesta voi levitä ilmaan vaarallisia kaasupitoisuuksia. Myös alueen evakuoimista on arvioitu.

IMO:n julkaisi jo tiistaina verkkosivuillaan katsauksen, jossa purkauksen todennäköisyys arvioitiin huomattavaksi. Alustavissa mallinnuksissa arvioitiin, että laavaa virtaa noin kilometrin syvyydestä. Mallinnuksen mukaan laavan virtausnopeus on lähes kaksinkertainen vuoden 2021 helmi–maaliskuun Fagradalsfjallin purkaukseen verrattuna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut