Putin julisti laivaston päivän paraatissa Venäjän saavan uuden hypersoonisen ohjuksen – Krimillä juhlat peruttiin väitetyn lennokki-iskun vuoksi

Venäjä väittää, että Ukraina olisi tehnyt sunnuntaina lennokki-iskun Sevastopolin kaupunkiin Krimin niemimaalla ja pilannut laivaston päivän juhlallisuudet. Ukrainalaisviranomainen kiistää väitteen.

Presidentti Vladimr Putin osallistui sunnuntaina laivaston päivän juhlallisuuksiin Pietarissa.

31.7. 15:55

Ukraina on tehnyt lennokki-iskun Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Krimin niemimaan Sevastopolissa, väittää kaupungin kuvernööri Mihail Razvožajev uutistoimistojen mukaan.

Isku tehtiin tänään Venäjän miehittämässä Sevastopolin satamakaupungissa sijaitsevan laivaston päämajan sisäpihaan, Razvožajev väittää Telegramissa. Iskussa haavoittui hänen mukaansa kuusi ihmistä, joiden joukossa oli sotilashenkilöstöä. Uutistoimisto AP kertoo Mustanmeren lehdistöpalvelun sanoneen, että lennokki vaikutti ”kotitekoiselta”.

Mustanmeren rannalla sijaitsevan Odessan sotilaspiirin tiedottaja Serhi Bratchuk ilmoitti Telegramissa Ukrainan kiistävän tehneensä väitetyn hyökkäyksen. Bratchukin mukaan kyse on Venäjän propagandasta.

Bratchukin mukaan Krimin vapauttaminen toteutetaan ”paljon tehokkaammin”. Ukrainan puolustusministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut väitettä.

Venäjä viettää sunnuntaina vuotuista laivaston päivää, jonka kunniaksi Sevastopoliin suunnitellut juhlistukset on nyt peruttu. Razvožajev syytti Ukrainaa ”laivaston päivän pilaamisesta” ja kehotti ihmisiä pysymään kotonaan turvallisuussyistä.

Jo etukäteen venäläismedioissa oli kerrottu, että perinteistä paraatia ei järjestetä Sevastopolissa laivaston päivänä, koska Mustanmeren laivasto on kiinni ”sotilaallisen erikoisoperaation” tehtävissä.

Tarkoituksena oli Venäjän ilmoittamien tietojen mukaan pitää tavallista lyhyempänä versiona. Ohjelmaan olisi kuulunut seremonia Sevastopolin satamassa ja konsertti sataman läheisellä aukiolla.

Venäjän Mustanmeren laivasto kärsi keväällä symbolisesti valtavan tappion, kun Ukraina onnistui upottamaan laivaston lippulaivan Moskvan Neptune-ohjuksilla.

Mihail Razvožajev syytti Ukrainaa ”laivaston päivän pilaamisesta”.

Krimin niemimaa on Venäjälle hyvin tärkeä, niin strategisesti kuin poliittisesti. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014 ja liitti sen itseensä väärennettynä pidetyn kansanäänestyksen jälkeen. Virallisissa puheissa Venäjä pitää Krimiä täysin omana alueenaan.

Tämän lisäksi Krimin niemimaan suurimmassa kaupungissa Sevastopolissa sijaitsee Venäjän Mustanmeren laivaston päämaja.

Venäjä on uhkaillut, että hyökkäys Krimiin johtaisi vakaviin seurauksiin. Entinen presidentti ja turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on sanonut uutistoimisto Reutersille, että se käynnistäisi "tuomiopäivän".

Venäjä vaikuttaakin pelkäävän Ukrainan mahdollisuuksia jopa Krimin niemimaan takaisin valtaukseen. STT:n haastattelema Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Jukka Viitaniemi arvioi, että Krimin takaisin valtaaminen on "selkeä mahdollisuus".

Vladimir Putin osallistui sunnuntaina Pietarissa laivaston päivän juhlallisuuksiin.

Venäjän viettämän laivaston päivän päätapahtumat keskittyivät Pietariin, jossa järjestettiin perinteinen laivastoparaati.

Etukäteen oli ilmoitettu, että paraatiin osallistuu yli 40 Venäjän laivaston taistelualusta, venettä ja sukellusvenettä ja yli 3 500 laivaston henkilöstön jäsentä. Perinteisesti sotilasparaateilla on merkittävä rooli venäläisessä sotapropagandassa, ja Ukrainan sodan aikana niiden merkitys on korostunut entisestään.

Presidentti Vladimir Putin osallistui sunnuntaina laivaston päivän juhlallisuuksiin Pietarissa. Juhlatilaisuudessa pitämässä puheessaan Putin ei maininnut suoraan Ukrainaa.

Sen sijaan Putin ilmoitti, että Venäjä saisi käyttöönsä lähikuukausien aikana uuden hypersoonisen Tsirkon-meritorjuntaohjuksen, joka kulkee yli viisinkertaista äänennopeutta. Venäjä on väittänyt ohjuksen koelaukaisussa saavuttaneen 500 kilometrin kantomatkan.

”Tärkeintä on Venäjän laivaston kyvykkyys. Pystymme vastaamaan salamannopeasti kaikille, jotka päättävät loukata itsemääräämisoikeuttamme ja vapauttamme”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut