Venäläis­sotilaiden epäillään kuvanneen videon, jossa ukrainalainen vanki kastroidaan – Amnesty vaatii videosta tutkintaa

Videossa sidottu ja avuton vanki makaa vatsallaan, kun venäläinen sotilas silpoo hänet muiden sotilaiden katsellessa.

Savu nousee iskun jälkeen Severodonetskissa kesäkuussa. Joidenkin arvioiden mukaan videolla esiintyvä venäläinen sotilas on osa tšetšeeni­sotilaiden Akhat-pataljoonaa, jota on ilmeisesti kuvattu aiemmin kaupungissa.

30.7. 18:49

Viestintäpalvelu Telegramiin on julkaistu video, joka ilmeisesti näyttää, kuinka venäläiset sotilaat kastroivat ukrainalaisen vangin. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Joidenkin raporttien mukaan venäläiset sotilaat ovat sittemmin tappaneet vangin.

Videossa sidottu ja avuton vanki, jolla on yllään Ukrainan lipun sinistä ja keltaista, makaa vatsallaan, kun mustaan lierihattuun pukeutunut venäläinen sotilas silpoo hänet muiden sotilaiden katsellessa.

Video julkaistiin alun perin Venäjä-myönteiselle Telegram-kanavalle. Sittemmin sitä on levitetty eri viestintäpalveluissa laajasti.

Tarkkoja yksityiskohtia videon kuvauspaikasta ja -ajasta tai siinä esiintyvistä henkilöistä ei ole. Joidenkin arvioiden mukaan videolla esiintyvä venäläinen sotilas on osa tšetšeeni­sotilaiden Akhat-pataljoonaa, jota on ilmeisesti kuvattu aiemmin Severodonetskin kaupungissa Itä-Ukrainan Luhanskissa.

Videon todenperäisyyttä ei ole varmistettu puolueettomasti, mutta tutkivan journalismin järjestön Bellingcatin analyytikko on kertonut videon ainakin vaikuttavan aidolta. Videolla esiintyvä mustahattuinen sotilas on ilmeisesti esiintynyt aiemmin venäläisen RT-median videoilla.

Video on herättänyt laajaa järkytystä sekä Ukrainassa että kansainvälisesti. Ihmisoikeus­järjestö Amnesty International julkaisi tapauksesta tiedotteen, jossa teko tuomitaan kovin sanoin ja siitä vaaditaan tutkintaa.

Ukrainan viranomaiset ovat vannoneet rankaisevansa tapaukseen syyllistyneitä.

"Sodan sumu ei suojele teloittajia. Me tunnistamme kaikki. Me löydämme kaikki", Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak twiittasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut