Ensimmäinen apinarokko­kuolema raportoitu Euroopassa

Yksi ihminen on kuollut apinarokkoon Espanjassa. Sairaalahoidossa on 120 ihmistä.

Apinarokkorokotteita Ranskassa.

30.7. 7:46

Espanjassa on raportoitu ensimmäisestä apinarokkoon liittyvästä kuolemasta, kertoo maan terveysministeriö. Tapaus on tiettävästi Euroopan ensimmäinen tautiin liittyvä kuolema sen jälkeen, kun rokko alkoi tänä vuonna levitä.

Espanjan viranomaiset eivät kerro vielä ennen ruumiinavauksesta saatavia tuloksia, miksi kyseinen henkilö kuoli apinarokkoon.

Aiemmin tiettävästi viiden ihmisen on kerrottu kuolleen apinarokkoon, mutta kaikki näistä on ollut Afrikassa, kertoo Reuters.

Aiemmin perjantaina uutisoitiin ensimmäisestä Afrikan ulkopuolisesta apinarokkoon liittyvästä kuolemasta, kun 41-vuotias kuoli Brasiliassa.

Espanjan terveysministeriö kertoi viimeisimmässä raportissaan, että maassa on vahvistettu lähes 4 300 apinarokkotapausta. 120 ihmistä on joutunut taudin vuoksi sairaalaan.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afrikan ulkopuolella on todettu yli 18 000 tartuntaa toukokuun alun jälkeen.

Apinarokko voi tarttua ihmisiin, jotka ovat läheisessä kosketuksissa potilaaseen tai ovat tekemisissä tämän vaatteiden tai lakanoiden kanssa.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkisissa kohtaamisissa. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksin yhteydessä.

Tautiin liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ennen ihottumaa voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin 1–3 viikkoa.

WHO julisti aiemmin tässä kuussa apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut