Ukraina vaurioitti Venäjälle kriittistä siltaa Hersonissa, valmistelee viljakuljetuksia jo tälle viikolle

Liettua on sallinut taas Venäjälle rautatiekuljetukset Kaliningradiin.

Miehet katsovat Antonivskyin siltaa.

27.7. 21:10

Kiova/Moskova/Helsinki

Ukrainan kerrottiin vaurioittaneen Dnepr-joen ylittävää erittäin tärkeää Antonivskyin siltaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Asiasta kertoivat useat lähteet.

Venäläinen uutistoimisto Tass vahvisti sillan saaneen keskiviikkoyönä useamman osuman. Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov sanoi Tassille, että silta ei ole tuhoutunut, mutta se on suljettu kaikelta liikenteeltä.

Junaliikenne Kaliningradiin jatkuu taas

Sementtiä kuljettanut venäläisjuna saapui tiistaina Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin, kertoi Kaliningradin kuvernööri Anton Alihanov. Hän kertoi Tassin mukaan, että juna on ensimmäinen Venäjältä sen jälkeen, kun Liettua salli jälleen sen halki tehtävät kuljetukset Venäjältä Kaliningradiin.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

Euroopan komissio kuitenkin linjasi aiemmin tässä kuussa, että Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja Kaliningradin erillisalueen välillä.

Venäjän pelättiin voivan käyttää sotilaallista voimaa päästäkseen Liettuan läpi erillisalueelle, mikäli rautatiereittiä ei avattaisi.

Brittitiedustelu: Venäjä yrittää taivuttaa Afrikan maita puolelleen

Venäjä yrittää kasvattaa vaikutusvaltaansa Afrikassa ja vetää sen maita puolelleen, arvioitiin Britannian tiedustelupalvelun keskiviikkoaamuisessa tilannekatsauksessa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on parhaillaan kiertämässä Afrikan maita. Hän vierailee Egyptissä, Etiopiassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tiedusteluraportin mukaan Venäjä yrittää esittää länsimaat syyllisinä kansainväliseen ruokakriisiin ja siten taivutella tuekseen Afrikan maita, jotka ovat suhtautuneet neutraalisti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Ukrainalaisen viljan kuljetukset etenevät

YK ja Turkki avasivat keskiviikkona Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Keskuksesta sovittiin perjantaina, kun YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse.

YK arvioi, että noin 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on alkanut kärsiä nälänhädästä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Viljan hinta laski huomattavasti tunteja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Ukrainassa työt viljan kuljettamista varten on aloitettu kolmessa satamassa, mukaan lukien viime päivinä ohjusiskujen kohteena olleessa Odessassa, Ukrainan merivoimat kertoi keskiviikkona.

Ukraina sanoi maanantaina, että osa viljakuljetuksista voidaan aloittaa mahdollisesti jo tällä viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut