Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi saattaa viivästyä Yhdysvaltain senaatissa yhden senaattorin takia. Asiasta uutisoi verkkolehti Politico.
Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul katsoo, että sotilasliitto Naton viidennen artiklan alaiset turvatakuut vaativat kongressilta sodanjulistusta. Paul haluaa senaatin äänestävän muutoksesta ratifiointisopimukseen, vaikka hänen oma puolueensa toivoo jäsenyyksien nopeaa etenemistä.
Käytännössä muutosäänestys ainoastaan viivästyttäisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden pikaista ratifiointia, joka on edennyt Yhdysvalloissa jopa poikkeuksellisen nopeasti.
Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on painokkaasti todennut, että senaatin pitäisi saada asia käsiteltyä kiireellisesti ennen 5. elokuuta alkavaa istuntotaukoa.
Nopeutettu käsittely vaatii kaikkien sadan senaattorin kyllä-äänen. Kaikki senaatin demokraatit puoltavat pikakäsittelyä.
”On absoluuttisen tärkeää, että äänestämme (Suomen ja Ruotsin) Natoon pääsystä ennen kuin lähdemme tauolle”, McConnell sanoi Politicolle viime torstaina.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tähän riittää 67 senaattorin tuki, minkä odotetaan ylittyvän selvästi.
Sotilasliitto Naton perustamissopimuksen 5. artikla käytännössä tarkoittaa, että hyökkäys yhteen jäsenmaahan on hyökkäys kaikkia Nato-maita vastaan. Siten muiden jäsenmaiden on puolustettava hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata.
Käytännössä senaattori Paul haluaa senaatin ratifiointisopimukseen lisäyksen, jossa korostetaan, että vain Yhdysvaltain kongressi voi julistaa sodan, vaikka kyse olisi hyökkäyksestä Natoa vastaan.
Paul esitti samanlaista muutosta sopimukseen jo valiokuntatasolla, mutta se sai täystyrmäyksen. On todennäköistä, että näin kävisi myös senaatissa.
Paul on ennenkin jumittanut senaatin päätöksiä. Aiemmin tänä kesänä hän viivästytti 40 miljardin dollarin Ukraina-apupakettia, joka lopulta läpäisi senaatin.
Libertaarina tunnettu Paul suhtautuu skeptisesti sotilaallisiin liittoumiin.
Senaattori on kertonut tuomitsevansa Venäjän hyökkäyssodan, mutta hän on vaatinut keskustelua siitä, mitä hyötyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä olisi Yhdysvalloille.