Googlen insinööri kertoi, että tekoäly­botti on tietoinen omista tunteistaan ja olemassa­olostaan – Yhtiö tyrmäsi väitteet ja irtisanoi työntekijän

Sekä Google että lukuisat tekoäly­asiantuntijat ovat kiistäneet jyrkästi insinööri Blake Lemoinen näkemykset.

Googlen uusi tekoälybotti on aiheuttanut laajaa keskustelua teknologiasta, jota luodaan kopioimaan ihmiskäytöstä.

23.7. 20:14

Google on irtisanonut vanhemman insinöörinsä Blake Lemoinen, joka väitti aiemmin yhtiön tekoälybotin Lamdan (Language Model for Dialogue Applications) tulleen tietoiseksi omasta olemassa­olostaan ja tunteistaan. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Lamda on Googlen uusi tekoäly­teknologia, joka pystyy yhtiön mukaan osallistumaan vapaasti eteneviin keskusteluihin. Se on Googlen työkalu esimerkiksi chattibottien rakentamiseen.

BBC:n mukaan Google vahvisti perjantaina irtisanoneensa Lemoinen hänen väitteidensä seurauksena. Lemoine työskenteli Googlen vastuullisuus­tiimissä, jossa hän keskittyi etenkin tekoäly­tekniikan vastuullisuuden testaamiseen.

Lemoine nousi otsikoihin kesäkuussa, kun hän sanoi yhtiön tekoälybotti Lamdan olevan tiedostava olento. Hän sanoi, että botilla on tunteet, joita tulee kunnioittaa.

Lemoine väitti havainneensa, että Lamda osoitti olevansa tiedostava olento, sillä se pystyi käymään keskustelua muun muassa uskonnosta, tunteista ja peloista. Tämä sai Lemoinen mukaan hänet uskomaan, että botin kielellisten taitojen takana olisi tiedostava mieli.

Sekä Google että lukuisat tekoäly­asiantuntijat ovat jyrkästi kiistäneet Lemoinen näkemykset. Yhtiön ja asiantuntijoiden mukaan Lamda on ainoastaan ”kompleksinen algoritmi, joka on suunniteltu tuottamaan uskottavaa ihmispuhetta”.

Lemoinen väitteet ovat herättäneet laajaa keskustelua teknologiasta, joka on luotu kopioimaan ihmiskäytöstä.

Google on todennut Lemoinen väitteiden olevan faktoihin perustumattomia. Yhtiö syyttää Lemoinen rikkoneen sen työntekijä- ja tietoturva­ohjeistuksia, jotka kieltävät muun muassa Googlen tuotetietojen antamisen julkisuuteen.

”On valitettavaa, että asiaan sitoutumisestaan huolimatta hän [Lemoine] on päättänyt rikkoa sekä työntekijä-, tietoturva- että turvallisuus­ohjeistuksia, joihin sisältyy myös velvollisuus suojella tuote­informaatiota”, Google totesi tiedotteessaan.

BBC:n mukaan Lemoine on kertonut hankkivansa oikeudellista apua irtisanomisensa seurauksena ja kieltäytynyt toistaiseksi kommentoimasta irtisanomistaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut