Italian pääministeri Mario Draghi jätti uuden eron­pyyntönsä

Ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään Italiassa todennäköisesti syys- tai lokakuussa.

Italian pääministeri Mario Draghi Italian senaatissa keskiviikkona.

21.7. 11:35

Italian pääministeri Mario Draghi on jättänyt tänään uuden eronpyyntönsä Italian presidentille. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Draghi kertoi aiemmin tänä aamuna maansa parlamentille, että hän tapaa presidentti Sergio Mattarellan ja kertoo tälle eroaikeistaan. Mattarella on saanut Draghin eronpyynnön ja pyytänyt tätä jatkamaan pääministerinä seuraaviin parlamentti­vaaleihin asti.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uudet vaalit järjestetään mahdollisesti syys- tai lokakuussa. Presidentin­kanslian tiedotteessa ei kuitenkaan sanottu, että Mattarella hajottaisi parlamentin tai julistaisi ennenaikaisia vaaleja.

Draghi esitti maan senaatille keskiviikkona vaatimuslistan uudistuksista, joille hän toivoi hallituksen tukea. Tämän jälkeen senaatti äänesti Draghin luottamuksen puolesta, mutta kolme suurta oikeistopuoluetta veti tukensa Draghin hallitukselta.

Keskustaoikeistolainen Forza Italia, laitaoikeistolainen Lega ja populistinen oikeistopuolue Viiden tähden liike boikotoivat äänestystä. Puolueiden mukaan viime viikolla menetettyä luottamusta ei voinut enää palauttaa.

Legan puoluelähteiden mukaan johtaja Matteo Salvini on sanonut, että vaalikampanjointi alkaa jo tänään.

Mielipidemittauksien mukaan nationalistipuolue Italian veljet, Forza Italia ja Lega olisivat todennäköisiä vaalivoittajia.

Ajatushautomo Centre for European Reformin vanhempi tutkija Luigi Scazzieri kirjoittaa AFP:n mukaan, että näiden kolmen puolueen koalitio olisi ”vahingollinen skenaario Italialle ja EU:lle”.

Italian hallituskriisi puhkesi viime viikolla, kun hallituskoalitioon kuuluva Viiden tähden liike jätti äänestämättä tärkeästä avustuspaketista.

Draghi katsoi, ettei hän voi jatkaa pääministerinä luottamuspulan takia. Draghi jätti eronpyynnön presidentille, joka ei sitä myöntänyt vaan pyysi pääministeriä puhumaan parlamentille.

Koska sopua yhteisestä suunnasta ei löytynyt, Draghin ero alkoi näyttää uudelleen todennäköiseltä. Valtaosa italialaisista olisi halunnut Draghin jatkavan ensi toukokuun vaaleihin saakka.

Puolitoista vuotta Italiaa johtanut Draghi ei edusta mitään puoluetta. Hän on Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja, josta toivottiin Italian uppoavan talouden pelastajaa.

Italian demokraattipuolueen johtaja, Draghin tukija Enrico Letta sanoo, että Draghin hallituksen kaataminen on ”Italian ja italialaisten etujen vastaista”.

Ranskan eurooppaministeri Laurence Boone puolestaan totesi, että Draghin lähtö tarkoittaa ”epävarmoja aikoja” ja ”Euroopan tukipilarin” menetystä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut