Meksikossa kahdeksan entistä virkamiestä joutuu syytteeseen tuhoisan metroturman vuoksi

Viime vuoden toukokuussa 26 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui maan pääkaupunki Mexicossa, kun metrosilta romahti alla olevalle tielle.

26 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui pääkaupunki Mexicossa, kun metrosilta romahti alla olevalle tielle.

21.7. 11:24

Mexico

Meksikossa kahdeksan entistä virkamiestä joutuu syytteeseen viime vuoden toukokuussa tapahtuneen tuhoisan metroturman vuoksi.

Kaikkiaan 26 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui pääkaupunki Mexicossa, kun metrosilta romahti alla olevalle tielle. Sillalla oli romahtamishetkellä metrojuna, joka syöksyi maahan.

Syytteistä kertoi asianajaja, joka edustaa osaa turman uhreista. Hänen mukaansa tuomari oli päättänyt kuulemisessa, että virkamiesten viemiseen oikeuteen olisi riittävät perusteet.

Muun muassa kuolonuhrien vuoksi syytteeseen joutuvat entiset virkamiehet olivat vastuussa vahingoittuneen metro-osion rakentamisesta, suunnittelusta ja turvallisuudesta.

Norjalainen insinööriyritys DNV tutki onnettomuutta kaupungin palkkaamana. Heidän tutkintansa perusteella metroturman syynä olivat rakennusvirheet. Ongelmia oli muun muassa palkeissa ja pulteissa.

Asianajaja väittää kaupungin nykyistä pormestaria suojeltavan

Syytteeseen asetettavat virkamiehet olivat toimineet Marcelo Ebrardin ollessa kaupungin pormestarina. Vahingoittunut metrolinja rakennettiin ja vihittiin käyttöön Ebrardin pormestarikauden aikana.

Ebrard oli pormestarina vuosina 2006–2012. Nykyisellään hän on maan ulkoministeri ja pyrkii maan presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin seuraajaksi vuonna 2024.

Myös kaupungin nykyinen pormestari Claudia Sheinbaum haaveilee presidenttiydestä. Yhtäkään hänen alaisenaan toimivista virkamiehistä ei ole syytettynä metroturman vuoksi.

Osaa syytetyistä edustava asianajaja on väittänyt, että taustalta löytyy pyrkimys suojella Sheinbaumin poliittista uraa.

”Jos linjan 12 tragedian todellinen syy tutkittaisiin, tapaus laajenisi nykyiseen pormestariin ja vaikuttaisi hänen presidenttihaaveisiinsa”, Gabriel Regino tviittasi viime viikolla.

Huollon puute yksi romahtamisen syistä

Toukokuussa Sheinbaumin hallinto torjui DNV:n johtopäätökset ja sanoi niissä olleen lukuisia “puutteita ja epäjohdonmukaisuuksia”.

Sheinbaum kritisoi DNV:n loppuraporttia kuvaillen sitä “huonosti tehdyksi” ja väitti sitä käytettävän poliittisiin tarkoituksiin.

Raportista julkisuuteen vuotaneiden osien mukaan asiantuntijat olivat huomauttaneet huollon puutteen yhdeksi syyksi romahtamiselle. Tämä herättäisi kysymyksiä myös Sheinbaumin osalta, sillä hän astui virkaan vuonna 2018.

Presidentti Lopez Obrador asettui pikaisesti puolustamaan liittolaistaan ja mahdollista seuraajansa. Hän kuvaili Sheinbaumia “suoraselkäiseksi ja rehelliseksi naiseksi”.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut