”Ulkomaisten esiintyjien silmissä Suomi on nyt saari”

Tällä viikolla arviolta 15 000 suomalaista matkusti Tallinnaan Rammsteinin keikalle.

Rammsteinin laulaja Till Lindeman Provinssirockissa Seinäjoella lauantaina 16. kesäkuuta 2002. Arviolta 15 000 suomalaista matkusti Tallinnaan nähdäkseen suosikkiyhtyeensä.

20.7. 19:17

Helsinki, Tallinna

Suuren sisähallin puute voi olla yksi mahdollinen syy sille, miksi suuret artistit eivät tule Suomeen.

Nyt kun Helsingin areena on poissa käytöstä, pääkaupunkiseudulta puuttuu suuri sisähalli, johon buukata maailmantähtiä.

Tampereelta löytyy saman kokoluokan areena ja Helsingistä vanha jäähalli sekä ulkoilmapaikkoja, mutta kun kisataan areena- ja stadionkeikoista, Suomi jää isompien jalkoihin, sanoo ohjelmatoimisto Fullsteam Agencyn operatiivinen johtaja Johannes Kinnunen.

”Nordiksen vanhaan halliin on tosi vaikea puhua ykkössarjan isoimpia nimiä. Halli on auttamatta liian pieni.”

Nordenskiöldinkadulla sijaitsevan Helsingin vanhan jäähallin yleisökapasiteetti on 8 200. Turkuhallin taas on hieman alle 12 000 ja Tampereen areenan noin 15 000.

Tampereen moderni areena on kuitenkin käytössä vain rajallisesti. Talvikauden se toimii tamperelaisen jääkiekon pyhättönä, ja tällä hetkellä kalenteri on varattu täyteen pitkälle ensi vuoteen.

Kesäisin Suomessa konsertteja voi toki järjestää myös ulkona, mutta Suomen kesäkausi on tunnetusti lyhyt ja epävarma, Kinnunen sanoo.

”Olympiastadionin aukeaminen auttoi paljon, mutta sielläkin tänä kesänä ainut suuri kansainvälinen esiintyjä on Ed Sheeran.”

Stadionin varaan kaikkea ei muutenkaan voi laskea, sillä siellä järjestetään myös paljon muita tapahtumia ja vapaita päiviä konserteille on rajatusti.

Läpikulkumaasta reunamaaksi

Kokonaisuudessaan Suomen tilanne ulkomaisen musiikkitarjonnan kanssa ei kuitenkaan ole synkeä, sillä festarikeikoille isoja maailmantähtiä on Fullsteam Agencyn Kinnusen mukaan saatu kohtuullisen hyvin.

”Eihän Suomeen koskaan ole helppo saada ketään. Pieni markkina ja pitkät välimatkat. Suomeen tuleminen on kallista ja hidasta. Siinä missä tekee yhden keikan Helsingissä”, tekee kolme keikkaa Keski-Euroopassa.

Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timosen mielestä Suomen tapahtumakesä on tänäkin kesänä ollut vilkas.

”Tarjontaa on ollut tosi paljon ja tapahtumia koronan takia niin sanotusti paljon varastossa.”

Sekä Kinnunen että Timonen painottavat, että tapahtuma-ala on vasta toipumassa koronapandemian alalle aiheuttamasta kriisistä.

”Ulkomaisten esiintyjien varaaminen ja tapahtumien järjestäminen on pitkäjänteistä työtä. Markkinat ja kansainvälinen trafiikki ovat vasta nyt järjestäytymässä uudelleen ja hakemassa muotoaan”, Timonen sanoo.

Hallipulan lisäksi myös maailmanpoliittinen tilanne voi vaikuttaa siihen, mitkä esiintyjät löytävät tiensä Suomeen.

”Tällä hetkellä meillä on vähän reunamaan asema maailmanpoliittisen tilanteen takia ja jäämme hieman syrjään. Ulkomaisten esiintyjien silmissä Suomi on nyt tavallaan saari”, Timonen sanoo.

Kinnusen mukaan aiemmin Suomi onkin ollut läpikulkumaa, jonka kautta on kuljettu suuremmille areenoille Venäjälle Moskovaan tai Pietariin.

”Nyt ollaan samassa tilanteessa kuin 10–20 vuotta sitten, että Suomi on enemmän alku- tai loppupiste kiertueille.”

Uusi suurhalli ei riitä alan elpymiseen

Jos Suomeen halutaan myös kesäkauden ulkopuolella kansainvälisiä huippuartisteja ja -tapahtumia, Helsinki tarvitsee suuren ja nykyaikaisen sisähallin.

”Ison sisäareenan puuttuminen näkyy tarjonnassa. Tällä hetkellä Suomessa on todella vähän areenakapasiteettia oikeassa paikassa”, Timonen sanoo.

Maailmanpoliittinen tilanne ja riittävän suuren sisäareenan puuttuminen Helsingistä eivät kuitenkaan ole takaisin kasvu-uralle pyrkivän alan ainoat haasteet.

”Kasvua voi rajoittaa myös työvoimapula, jota on koettu turvallisuus- ja oheispalveluissa jo tämän kesän aikana”, Timonen sanoo.

Kinnusen ja Timosen mukaan tapahtuma-alan veto- ja elinvoima on monen asian summa.

”Pitää tehdä pitkäaikaista yhteistyötä ja olla myös onnea, että ulkomaisia huippuartisteja saadaan myös jatkossa Suomeen”, Kinnunen summaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut