Ranskalaisia palomiehiä vastassa on ”vihollinen, joka ei koskaan nuku” – Ennen­näkemättömät metsäpalot koettelevat muun muassa suosittua turistikohdetta

Metsäpalot ovat pakottaneet Lounais-Ranskan Gironden alueella jopa 37 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan ja loma-asunnoistaan.

Palomies seisoi savuavan metsän vieressä lähellä Girondeen alueella sijaitsevaa Louchatsin kuntaa 18. heinäkuuta.

20.7. 13:48

Useiden muiden Euroopan maiden tavoin, myös Ranska kamppailee tällä hetkellä todella laajojen metsäpalojen kanssa.

Asiasta uutisoivat muun muassa France 24 ja New York Times.

Palot ovat tuhonneet lounaisessa Ranskassa sijaitsevalla Gironden alueella jo 19 000 hehtaaria metsää sekä pakottaneet noin 37 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan ja loma-asunnoistaan.

Yli viikon jatkuneet metsäpalot vaativat edelleen noin kahdentuhannen palomiehen ympärivuorokautisen huomion.

Meren rannalla Arcachonin lahden lähettyvillä sijaitseva pieni La Teste-de-Buchin kunta on kuuluisa Euroopan korkeimmasta hiekkadyynistä Dune de Pilatista, joka tekee merenrantakunnasta hyvin suositun turistikohteen.

Nyt Dune de Pilat on evakuoitu ja La Teste-de-Buch kärvistelee palojen kourissa. Niiden lähettyvillä raivoava metsäpalo on pituudeltaan yhdeksän ja leveydeltään kahdeksan kilometriä suuri.

Kunnan eteläisessä osassa liekit ovat tuhonneet viisi leirintäaluetta täysin, jättäen jälkeensä ainoastaan raunioita ja tuhkaa.

Hiekkadyyni Dune du Pilatin lähellä sijaitseva leirintäalue tuhoutui metsäpalossa täysin. Kuva otettu 19. heinäkuuta.

La Teste-de-Buchin pormerstari Patrick Davet kuvaili ranskalaiselle BFMTV-medialle metsäpaloja ”viholliseksi, joka ei koskaan nuku, joka liikkuu ja joka ei anna hengähdystaukoja”.

Palomiehet ovat tehneet kunnan paikallisesta raviradasta väliaikaisen päämajansa. Hevosten sijasta radalla liikkuvat nyt paloautot.

Sammutuslentokoneet ja -helikopterit kauhovat vettä Arcachonin lahdesta ja lennättävät sitä liekehtivien metsien ylle.

Rannalla päiväänsä viettäneet ihmiset katselivat La Teste-de-Buchin lähellä raivoavasta metsäpalosta nousevaa savua 18. heinäkuuta.

Ilmastokriisin lisäksi metsäpalojen laajuus Ranskassa johtuu joidenkin mukaan heikosta metsienhoidosta.

Girondessa nimittäin sijaitsee Euroopan suurin keinotekoinen metsä Landes, joka koostuu lähes yksinomaan männyistä.

Maastopalot leviävät erityisen nopeasti tällaisessa yksitoikkoisessa kasvustossa. Landesin metsä istutettiin monien muiden vastaavien keinotekoisten mäntymetsien tavoin 1970-luvulla, jolloin ilmastokriisin seurauksia ei osattu ottaa huomioon.

France 24:n haastattelema Ranskan kansallisen tutkimuskeskuksen metsänhoidon asiantuntija Jonathan Lenoir kuvaili Landesia ”tulitikkurasiaksi, joka vain odotti ilmastonlämpenemisen tuomaa kipinää”.

Lenoir sanoo toivovansa metsäpalokriisin tarjoavan mahdollisuuden parantaa alueen metsänhoitoa kasvattamalla tulevaisuudessa monipuolisempia metsiä.

Myös metsäpalojen taloudellinen vaikutus on valtava, sillä useat ranskalaiset teollisuudenalat, kuten paperi-, puutavara- ja kemianteollisuudet, ovat riippuvaisia Landesin männyistä.

Menetettyjen puiden lisäksi metsäpalojen hinta näkyy tulevaisuudessa todennäköisesti turismin vähentymisen muodossa.

”Kaikki tulevat kesät saattavat olla samanlaisia.”

Vastaavaa metsäpalojen aiheuttamaa tuhoa ei ole nähty Ranskassa koskaan, kertoi Ranskan kansallisen palomiesfederaation johtaja Grégory Allione The New York Timesille.

”Oikeasti huolestuttavaa on kuitenkin se, että kaikki tulevat kesät saattavat olla samanlaisia”, Allione lisäsi.

Ilmastokriisin aiheuttamat poikkeuksellisen kovat lämpöaallot vaikuttavat vahvasti metsäpalojen laajuuteen ja vakavuuteen. Lounaisessa Ranskassa on mitattu paikoittain jopa yli 40 lämpöastetta.

Myös Kreikka, Portugali ja Italia kamppailevat tällä hetkellä kovien lämpöaaltojen ja vakavien metsäpalojen kanssa.

Samalla metsäpalot jopa ruokkivat ilmastokriisiä entisestään. Kun puut palavat, ne päästävät ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia.

Metsien tuhoutuminen kasvattaa myös muiden luonnonkatastrofien, kuten tulvien mahdollisuutta. Kasvusto imee sadevettä itseensä, kun taas tyhjällä maalla vedet virtaavat hallitsemattomammin.

Ilmastotieteilijöiden mukaan ilmastokriisin vuoksi lämpöaallot, kuivuus, metsäpalot ja muut sään ääri-ilmiöt yleistyvät entisestään.

Metsäpalot raivosivat La Teste-de-Buchin kunnan hiekkadyynien lähellä aamuyöllä 18. heinäkuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut