Pääministeri Ranil Wickremesinghe valittiin Sri Lankan uudeksi presidentiksi

Maan virkaa toimittavana presidenttinä toiminut Ranil Wickremesinghe sai 134 ääntä parlamentissa järjestetyssä äänestyksessä.

Ranil Wickremesinghe on ollut kuusi kertaa Sri Lankan pääministeri.

20.7. 10:39

Sri Lankan uudeksi presidentiksi on valittu pääministeri Ranil Wickremesinghe. Hän sai parlamentissa järjestetyssä äänestyksessä 134 ääntä. Yhteensä parlamentissa on jäseniä 225, joten Wickremesinghe sai äänistä yli puolet, mikä riittää valintaan.

Uusi presidentti tarvittiin, koska maan presidenttinä vuodesta 2019 alkaen toiminut Gotabaya Rajapaksa joutui eroamaan ja pakenemaan maasta viime viikolla. Kuukausia jatkuneet mielenosoitukset huipentuivat siihen, että sadattuhannet mielenosoittajat valtasivat muun muassa presidentinpalatsin.

Mielenosoitukset saivat alkunsa tänä keväänä, kun Etelä-Aasiassa sijaitseva Sri Lanka ajautui valtavaan talouskriisiin. Tällä hetkellä maasta ovat loppuneet useat perustarvikkeet. Ihmiset jonottavat bensiiniä päiväkausia. Lääkkeet ovat lähes lopussa. Sähkökatkoista on tullut arkipäivää. Ruuantuotanto on romahtanut. Ulkomaiset valuuttavarannot ovat ehtyneet.

Ehdokkaita uudeksi presidentiksi oli kolme: Wickremesinghe, entinen opetusministeri Dullas Alahapperuma ja vasemmistojohtaja Anura Kumara Dissanayaka. Alahapperuma sai 82 ääntä, Dissanayaka kolme.

Uuden presidentin valitsivat poikkeusoloissa parlamentin jäsenet. Äänestys järjestettiin suljettuna, eli yksittäiset äänet pysyvät salaisina. Tällä yritettiin estää yritykset äänten ostamiselle.

Satoja poliiseja ja sotilaita on suojaamassa parlamenttitaloa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Sri Lankassa on varauduttu siihen, että äänestyksen lopputulos voi johtaa jälleen voimakkaisiin mielenosoituksiin.

Suurin osa Rajapaksan eroa vaatineista vastustaa Wickremesingheä samalla intohimolla, koska hänet nähdään samanlaisena vanhan hallinnon edustajana.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut