Tutkintakomitean raportti: Viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta Uvalden kouluampumisessa

Tapahtumapaikalle tulleilla lainvalvontaviranomaisilla oli epäselvyyttä siitä, kuka johti toimintaa, Texasin edustajainhuoneen asettaman tutkimuskomitean raportissa todetaan.

Toukokuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Uvaldessa.

18.7. 21:28

Helsinki/Washington

Texasin Uvalden kouluampumisessa viranomaisten toiminta oli kaoottista ja hidasta, kerrotaan Texasin edustajainhuoneen asettaman tutkimuskomitean sunnuntaina julkaistussa raportissa.

Toukokuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Uvaldessa.

Tapahtumapaikalla olleiden lainvalvontaviranomaisten lähestymistapaa kuvailtiin raportissa ”välinpitämättömäksi”. Kaikkiaan 376 lainvalvontaviranomaisen edustajaa oli koululla ampumisen aikaan.

Raportin mukaan osa uhreista olisi saattanut selvitä, jos poliisi olisi toiminut tilanteessa nopeammin. Asemiehen pysäyttämisessä kesti yli tunnin verran siitä, kun ensimmäiset poliisit saapuivat koululle.

New York Timesin mukaan poliisit jatkoivat odottamista vielä siinäkin vaiheessa, kun ainakin Uvalden poliisin virkaatekevä päällikkö oli saanut selville, että sisällä oleva lapsi oli soittanut hätänumeroon ja että sisällä oli myös haavoittunut opettaja, joka oli yhä hengissä.

Kaoottiseksi tilanteen teki se, että viranomaisilla oli epäselvyyttä siitä, kuka johti toimintaa. Raportin mukaan epäselvä käsitys tilanteen johtamisesta saattoi johtaa tilanteen ratkeamisen viivästymiseen ja siitä aiheutuneisiin kuolemiin.

Kritiikkiä poliisipäällikölle

Raportissa kritisoidaan etenkin paikallista poliisipäällikkö Pete Arredondoa, jonka katsottiin olleen vastuussa tilanteen johtamisesta.

”Arredondo ei ottanut hänelle ennakolta määriteltyä vastuuta tilanteen johtamisesta, joka olisi tarkoittanut myös sitä, että hän olisi kertonut muille poliiseille olevansa johdossa ja että hän olisi perustanut tilannekeskuksen koulun ulkopuolelle”, raportissa kerrotaan.

Arredondo ja muut paikalliset poliisit etenivät kouluun, mutta perääntyivät asemiehen ampuessa heitä kohti. Sen jälkeen kesti 73 minuuttia, ennen kuin poliisi eteni luokkahuoneeseen, jossa ampuja piileksi.

Raportin mukaan Arredondo pyrki 40 minuuttia tästä ajasta saamaan avainta luokkahuoneen lukkoon, eikä hänelle kerrottu, että rakennukseen oli tuotu välineet oven murtamista varten.

Arredondo on ampumisen jälkeen erotettu virastaan määräajaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut